Obeti za jesenske dni

Kaj nam kaže vremenska loterija: jesen bo ...

T.L.
19. 8. 2016, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Napoved je dobra, obeta se nam dolga in suha jesen z nadpovprečno visokimi temperaturami.

Dreamstime
Obeta se nam topla in suha jesen.

Eden od najbolj poznanih meteoroloških servisov Accuweather je objavil dolgoročno vremensko napoved za vse bližje jesenske dni. Napovedi so dobre. Kažejo, da bodo na večjem delu Evrope prevladovale nadpovprečno visoke temperature. Izjema sta Irska in Združeno kraljestvo, kjer lahko pričakujejo mokro in vetrovno sezono. Mokro in vetrovno vreme se bo raztezalo v smeri skandinavskih držav.

Več sreče na vremenski loteriji pa bodo imeli prebivalci južnega dela Evrope, saj bodo zaradi anticiklona uživali v topli in pretežno suhi jeseni. Območje visokega zračnega pritiska bo namreč zadrževalo neurja na severu Evrope in s tem omejilo padavine po celotni regiji. Vremenoslovci napovedujejo, da bo na omenjenem območju jesen bolj podobna poznemu poletju. Nadpovprečno toplo in suho vreme naj bi trajalo do sredine oktobra, ko se bodo temperature ne bodo več odstopale od povprečnih oktobrskih temperatur.

Čeprav bo padavin manj kot običajno, pa se bodo vseeno pojavljale. Večjih poplav zaenkrat ni na vidiku, v kombinaciji z nevihtami lahko pa bodo prizadele severni del Balkana, napoveduje servis Accuweather.

V vmesnem obdobju se bo nadaljevalo sušno obdobje, ki se bo na južnem delu Italije in Balkana le še poslabšalo. Za Portugalsko, Španijo in južni del Francije bo veljala velika nevarnost požarov, večjo količino padavin lahko na omenjenih območjih pričakujejo šele v mesecu novembru.