Vreme

Gladina Cerkniškega jezera nevarno visoko

STA/B.K.
12. 11. 2014, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zvečer se bo deževje okrepilo in povzročilo ponovno dviganje gladin vodotokov in ojezerjenih površin na Krasu. V četrtek se bodo vremenske razmere umirile, a le do sobote, ko se bo po napovedih meteorologov ponovno pričelo daljše obdobje deževnega vremena. Prihodnji teden bi gladina Cerkniškega jezera lahko dosegla višino iz letošnjega februarja.

STA
Nekaj težav je vreme že povzročilo (fotografija je simbolična).

Po besedah hidrologa Janeza Polajnarja se bodo hidrološke razmere slabšale zlasti na ojezerjenih površin na kraških poljih notranjskega krasa. V Loški dolini, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju se bodo gladine voda vztrajno dvigovale tudi v prihodnjem tednu, svari Polajnar.

Gladina Cerkniškega jezera bi sicer lahko že v torek dosegla raven, ki jo je dosegla letošnjega februarja. Prav tako se bo zviševala gladina Planinskega polja.

Ker se kraška voda steka po porečju Ljubljanice proti Ljubljanskemu barju, bo tudi ta reka ponovno poplavila. Za zdaj meteorologi napovedujejo, da bo poplavila na običajnih mestih, pa vendar se lahko tudi poplave na Ljubljanskem barju prihodnji teden še povečajo.

Deževja pri nas pa še ne bo konec. Meteorologi v naslednjih 24 urah pričakujejo ponovno približevanje ciklona, zato se bodo danes zvečer in ponoči padavine znova okrepile. Predvsem v južni in zahodni Sloveniji bo tako lahko padlo še med 20 in 50 litrov dežja na kvadratni meter.

V četrtek tekom dneva se bo vremenski položaj nekoliko umiril. Dež bo najprej ponehal na Primorskem, do večera pa povsod po državi. Sledi približno 48-urna prekinitev padavin. V soboto zvečer pa bo Slovenijo zajela nova vremenska motnja, sledilo pa bo nekajdnevno obdobje dežja.