Žarek upanja

Ukrajina prejela slabih 6000 sončnih kolektorjev za napajanje bolnišnic

M.G.
3. 7. 2024, 09.27
Posodobljeno: 3. 7. 2024, 09.31
Deli članek:

Ukrajinsko ministrstvo za energijo je včeraj na družbenih medijih objavilo, da je s sporazumom z Evropsko komisijo Ukrajina prejela 5.876 sončnih kolektorjev za pomoč pri oskrbi energije bolnišnicam po vsej državi.

Ukrainian Ministry of Energy
Pošiljka sončnih kolektorjev, ki jih je od Evropske unije prejela Ukrajina.

Ruski napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo so zmeraj bolj pogosti, kar seveda močno škodi delovanju bolnišnic, ki potrebujejo za primerno oskrbo pacientov neprekinjen dostop do električne energije. Rešitev za dolgotrajne dnevne prekinitve dostopa do električne energije, ki trenutno pestijo bolnišnice po državi, bodo skušali premostiti s pomočjo uporabe sončnih kolektorjev.

 Sončni paneli, ki jih je izdelal italijanski proizvajalec Enel, bodo proizvedli skupno zmogljivost približno 2 megavata električne energije za bolnišnice v Žitomirski, Volinjski, Hmelnicki, Kijevski in Odesski oblasti, je sporočilo ministrstvo za energijo. "V razmerah nenehnih napadov Rusije na ukrajinski energetski sistem postane medicinska infrastruktura zelo ranljiva. Izpadi električne energije vplivajo na delovanje bolnišnic," je v izjavi dejal ukrajinski minister za zdravje Viktor Liaško.

"Da bi zdravstvenim ustanovam omogočili nemoteno zdravstveno oskrbo pacientov, si prizadevamo za njihovo opremljanje z alternativnimi viri energije, vključno s sončnimi kolektorji. To je pomemben korak k energetski neodvisnosti in stabilnemu delovanju zdravstvenih ustanov," je še dodal minister.

Ministrstvo za energijo je v izjavi zapisalo, da bo oprema, ki se uporablja za namestitev sončnih kolektorjev, financirana prek mednarodnega ukrajinskega sklada za podporo energiji in da se pričakuje, da bo število bolnišnic, ki bodo prejele sončne kolektorje, sčasoma še naraslo. Sporazum, poimenovan "Žarek upanja", sta skupaj z Evropsko komisijo vodila ukrajinsko ministrstvo za zdravje in energijo.