Sledi kazen

Putin uporabo zamrznjenega ruskega premoženja označil za krajo

A.S./STA
14. 6. 2024, 13.22
Posodobljeno: 14. 6. 2024, 13.24
Deli članek:

Zahodne države poskušajo najti pravno podlago za prilastitev zamrznjenega ruskega premoženja v tujini, a je kraja še vedno kraja, je danes po dogovoru skupine G7 o zagotovitvi 50 milijard dolarjev za Ukrajino z uporabo ruskega premoženja izjavil ruski predsednik Vladimir Putin.

Profimedia
Vladimir Putin zagotavlja, da bo odziv Rusije zaradi prilastitve ruskega premoženja za pomoč Ukrajini, boleč za Bruselj

Ruski predsednik je prav tako opozoril, da so se odnosi med Moskvo in Zahodom približali točki, od katere ni vrnitve. Pri tem je spomnil, da ima Rusija največji arzenal jedrskega orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poleg poskusov uporabe zamrznitve ruskega premoženja v tujini je bil kritičen tudi do dvodnevne mirovne konference za Ukrajino, ki se bo začela v soboto v Švici, in jo označil kot trik za odvračanje pozornosti. Moskva sicer na konferenco, na kateri bo sodelovalo okoli 90 držav, ni bila povabljena.

Voditelji skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta (G7) so v četrtek na vrhu v Italiji dosegli politični dogovor o zagotovitvi 50 milijard dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja. EU, članice G7 in Avstralija so sicer od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 zamrznile okoli 300 milijard evrov premoženja ruske centralne banke.

Dogovor je pričakovano pozdravil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je ob tem poudaril, da vsako srečanje skupine G7 služi temu, da Ukrajini da novo priložnost za zmago v vojni. V Moskvi so se medtem na sprejetje dogovora odzvali kritično. "Uporaba sredstev, ki so bila dejansko ukradena Rusiji, za vojne avanture kijevskega režima je kriminalna in cinična ter pomeni še en udarec mednarodnemu pravu," je v četrtek sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova in zagrozila, da bo odziv Rusije boleč za Bruselj.