Umetna pomoč

Video: Polemika o slapu, ki je pretresla Kitajske družbene medije

M.G.
10. 6. 2024, 13.13
Posodobljeno: 10. 6. 2024, 13.21
Deli članek:

Neki pohodnik je razkrinkal, da tok vode iz gorskega slapa Yuntai, ki velja za najvišji neprekinjeni slap na Kitajskem, prihaja pravzaprav iz umetne cevi, vgrajene visoko v skalo.

Yuntai Mountain Net
Pogled na veličasten slap, ki pa v sušnih obdobjih brez umetne pomoči ne bi bil tako veličasten.

Vse se je začelo, ko je pohodnik objavil videoposnetek izvora gorskega slapa Yuntai, ki velja za najvišji neprekinjeni slap na Kitajskem. Videoposnetek je pomenljivo poimenoval "O tem, kako sem šel skozi vse težave in stiske do izvira slapa Yuntai, samo da bi videl cev", ki je razkrival, da so iznajdljivi upravljalci parka vgadili umetno cev visoko v skale, ki slapu pomaga, da ima močan in lep pretok skozi vse leto. Posnetek je praktično takoj postal viralen, saj je imel več kot 14 milijonov ogledov na Weibu in skoraj 10 milijonov ogledov na omrežju Douyin. Posnetek pa je sprožil tudi takojšen odziv lokalnih vladnih uradnikov, ki so bili poslani v park, da situacijo raziščejo.

Upravljalci parka so se hitro odzvali in so sporočili, da so naredili "le majhno izboljšavo", da v sušnih obdobjih, ko slap ni tako mogočen, obiskovalci ne bi bili prikrajšani za čudovit pogled, zaradi katerega so pravzaprav tudi prišli. Upravljalce parka so po razkritju prosili, da naj se iz incidenta kaj naučijo in naj v bodoče turistom vnaprej pojasnijo takšne stvari. In res, že čez nekaj dni so na straneh parka objavili malce šaljivo objavo, zapisano v imenu slapa samega: "Nisem pričakoval, da bom srečal koga tako visoko zgoraj." "Kot slap, ki prebivam v sezonski pokrajini, ne morem zagotoviti, da bom vsakič v svoji najlepši podobi, ko me pridete pogledati, zato sem naredil majhno izboljšavo za sušno obdobje, da bi bil videti najlepši za srečanje s svojimi prijatelji."

312-metrski slap Yuntai, leži v osrednji provinci Henan in se nahaja znotraj gorskega geoparka Yuntai, svetovnega geoparka Unesca. Sem vsako leto pripotuje na milijone obiskovalcev, ki jih pritegnejo več kot milijardo let stare geološke formacije. Uslužbenci parka so za CCTV še povedali, da je voda, ki jo uporabljajo za črpanje do vrha slapa izvirska in da s tem niso nič poškodovali naravne krajine.

Uporabniki družbenih medijev so potem, ko so s strani parka razjasnili situacijo bili v glavnem pomirjeni, veliko se jih je tudi strinjalo s takšno potezo. "Mislim, da je to dobro, sicer bi lahko bili ljudje razočarani, če tam ne bi videli ničesar," je zapisal neki uporabnik Weiba. Seveda pa obstajo tudi mnogi, ki so kritični do takšnega, umetnega, posega v naravo. "To je nespoštovanje naravnega reda in nespoštovanje turistov," je zapisal drugi uporabnik Weiba. "Kako bi ga po vsem tem lahko še imenovali slap številka 1", pa je zapisal uporabnik omrežja Douyin.