Nova ruska vlada

Putin želi na čelu obdržati učinkovitega tehnokrata, a kaj bo storil s prijateljem Šojgujem?

S.R.
10. 5. 2024, 07.42
Posodobljeno: 10. 5. 2024, 08.22
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden nastopil nov, že peti mandat na čelu Rusije. Pred sabo ima novih šest let vladanja, po torkovi prisegi pa so oči uprte predvsem v to, kako se utegne premešati njegova vlada.

Profimedia
Mihail Mišustin velja za tehnokrata, ki ne prihaja iz Putinovega ožjega kroga tako imenovanih silovikov.

Ukrajinske oblasti najverjetneje najbolj zanima, kaj se bo zgodilo z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, Putinovim dolgoletnim prijateljem in zaupnikom, za katerega se je še do nedavnega zdelo, da sedi na varnem stolčku. Z nedavno aretacijo njegovega namestnika Timurja Ivanova, ki ga sumijo korupcije, se je stolček nekoliko zamajal.

Kakšna bo sestava Putinove vlade, zaenkrat še ni znano, a se bo kot kaže na položaju premierja obdržal 58-letni tehnokrat Mihail Vladimirovič Mišustin. Gre za domnevno nadvse sposobnega birokrata in operativca, ki za razliko od mnogih Putinovih ljubljencev ne izhaja iz sveta obveščevalno-varnostnih služb ter tako ni del druščine tako imenovanih silovikov. Preden je leta 2020 prevzel položaj predsednika vlade, kjer je nasledil danes vse bolj kaotičnega Dmitrija Medvedeva, je desetletje deloval na čelu davčne uprave, pri čemer mu je uspelo zapleten davčni sistem, s pomočjo katerega se v državno malho steka denar z ogromnega ozemlja Rusije, digitalizirati in predvsem narediti bolj učinkovit. Pod njegovim vodstvom naj bi se ruski davčni prihodki kar podvojili.

Kot je danes naznanil predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin, je Putin predlagal ponovno imenovanje Mišustina za premierja. Imenovanje morajo zdaj potrditi še v dumi, kar je na tej točki gotovost, saj Mišustinu v parlamentu ne nasprotuje praktično nihče, na splošno pa parlament od popolne invazije na Ukrajino leta 2022 podpira vse Putinove odločitve.

Mišustina so po začetku invazije kot večino drugih članov ruske politične elite doletele zahodne sankcije, a se sam, podobno kot prav tako vpliven moskovski župan Sergej Sobjanin, razprav o vojni spretno izogiba. Tako Sobjanin kot Mišustin, pa še kakšen od sposobnih ruskih tehnokratov, kot je denimo guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina, od začetka invazije bolj ali manj tiho, a toliko bolj učinkovito opravljajo svoje delo, medtem ko vojno retoriko prepuščajo drugim. Po mnenju številnih analitikov so ravno ti ljudje tisto kolesje v ruskem ustroju, ki v senci pompa, patriotizma in nacionalnega ponosa dejansko skrbijo za to, da Rusiji pod težo razmer še ni pošla sapa.