Raketiranje

V Izraelskih napadih na Rafo ubitih najmanj 22 Palestincev, tudi dojenček

S.R.
6. 5. 2024, 07.39
Posodobljeno: 6. 5. 2024, 07.39
Deli članek:

Po smrtonosnem napadu na mejni prehod med Izraelom in Gazo, za katerega je odgovornost prevzelo oboroženo krilo Hamasa, je izraelska vojska odgovorila z napadom na Rafo na jugu Gaze.

Profimedia
Smrtne žrtve včerajšnjega izraelskega napada na območju Rafe.

V včerajšnjem napadu z raketami na mejni prehod Kerem Šalom med Izraelom in Gazo so umrli trije izraelski vojaki. Odgovornost za napad je prevzelo oboroženo krilo Hamasa Ezedin al Kasam. Po navedbah izraelske vojske je bilo iz Rafe na jugu Gaze, kjer si je zatočišče našlo več kot milijon Palestincev, na območje mejnega prehoda izstreljenih deset raket kratkega dosega.

Izrael se je na raketni napad Hamasa hitro odzval z zračnim napadom na Rafo. Izraelska raketa je najprej zadela neko hišo v Rafi, pri čemer so umrle tri osebe, več pa je ranjenih. Kot so navedli v izraelski vojski, so zadeli položaj, s katerega je pred tem Hamas izstrelil rakete, in še en bližnji »vojaški objekt.« Sledili so novi izraelski napadi. Malo pred polnočjo je bilo v zračnem napadu na še eno hišo v Rafi ubitih devet Palestincev, vključno z dojenčkom, so navedli zdravstveni delavci v Gazi. Skupno je bilo v nedeljo v izraelskih napadih na Rafo ubitih najmanj 22 ljudi, pri čemer o smrtnih žrtvah poročajo tudi iz osrednjega dela palestinske enklave.

Profimedia
Posledice izraelskega zračnega napada.

Izraelska vojska je isti dan napadla tudi več delov Libanona in nadaljevala z racijami na zasedenem Zahodnem bregu, poroča STA. Zaostrujejo se tudi razmere na izraelsko-libanonski meji, potem ko je izraelsko letalstvo v napadu na jugu Libanona ubilo štiri člane iste družine. Kasneje so izraelska letala izvedla še napade na območja blizu libanonsko-sirske meje, ki veljajo za utrdbo šiitske skupine Hezbolah, ki od oktobra redno obstreljuje severni Izrael, še poroča STA. Napete razmere postavljajo pod vprašaj možnost sklenitve premirja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Pogajanja na to temo naj bi se sicer nadaljevala v torek.