Pomemben obisk

Kitajski predsednik pri Macronu: govorila bosta o Ukrajini

G.G./STA
6. 5. 2024, 06.43
Posodobljeno: 6. 5. 2024, 06.50
Deli članek:

Kitajski predsednik Xi Jinping je prispel v Francijo na uradni obisk, v okviru katerega bo do petka obiskal še Srbijo in Madžarsko. V današnjih pogovorih v Parizu, kjer se bo Xiju in francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu pridružila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo predvidoma v ospredju vojna v Ukrajini.

Profimedia
Tako je Xi Jinping v družbi žene v nedeljo stopil iz letala, ki je pristalo v Parizu.

Prednostna naloga Macrona bo izraziti svarilo pred podpiranjem Rusije, saj so na Zahodu zaskrbljeni, da Moskva pri proizvodnji orožja že uporablja kitajsko tehnologijo in orodje. Xi medtem trdi, da želi sodelovati z mednarodno skupnostjo pri iskanju načinov za reševanje sporov, ki jih je sprožila ruska invazija v Ukrajini, ter vztraja, da Kitajska nikakor ni udeležena v konfliktu.

Drugi dan obiska bo namenjen bolj zasebnim pogovorom med predsednikoma Kitajske in Francije, ki bosta skupaj obiskala departma Hautes-Pyrenees ob vznožju Pirenejev ter območje, ki ga je Xi obiskoval kot deček.

Pred Xijevim prihodom v Evropo se je Macron v četrtek zvečer v Parizu na zasebni večerji sestal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, ki naj bi Macrona seznanil z vsebino srečanja s Xijem aprila v Pekingu, voditelja pa naj bi se v luči obiska dogovorila tudi o skupnih stališčih.

Kitajski voditelj se bo iz Francije odpravil v Srbijo, kjer ga bo sprejel predsednik Aleksandar Vučić. Nato se bo odpravil še na Madžarsko, kjer bo ostal do petka. Madžarski premier Viktor Orban in predsednik Tamas Sulyok naj bi Xijem razpravljala o dvostranskih političnih in gospodarskih vprašanjih ter mednarodnih zadevah.