Uganka

Ogljikov monoksid, palačinke z varljivim čemažem ali kaj tretjega? S čim je bila zastrupljena družina?

U.C.
25. 4. 2024, 08.38
Posodobljeno: 25. 4. 2024, 11.19
Deli članek:

Šestčlanska družina iz Avstrije je v ponedeljek zvečer pristala v bolnišnici. Zdaj je končno postalo jasno, kaj se jim je zgodilo. Ne plin ne hrana nista bila kriva...

Profimedia
Palačinke niso bile krive za zastrupitev.

Šestčlansko družino, v starosti od 3 do 72 let, iz Obertruma, so v ponedeljek zvečer sprejeli v dve bolnišnici v Salzburgu. Po večerji so namreč omahnili in zbrali še zadnje moči, da so počakali na reševalce. K sreči je njihov triletnik ostal povsem zdrav, ostalim pa se je godilo precej slabo. V  bolnico so jih pripeljali s helikopterejm. Hitro je postalo jasno, da so hudo zastrupljeni. Toda s čim? Najprej so za zastrupitev krivili uhajanje plina, nato zastrupitev s hrano. Na krožnikih družine, ki je ravno povečerjala, so ostali ostanki palačink z nenevadnim nadevom. Ostanke palačink z zelenim nadevom so odnesli v laboratorij na Dunaj in naročili mikrobiološko preiskavo. Bali so se, da je družina zaužila stupeno zel podobno čemažu ali pa da je njihova večerja vsebovala salmonelo. Njihove domneve se niso potrdile. Šele pozneje ta teden je postalo jasno, kaj je vzrok skrivnostne zastrupitve. Šlo je za prevelik odmerek konoplje in njen zapozneli učinek.

Družina iz mirnega Obertruma se je zdaj vrnila iz bolnišnice. Še vedno ni jasno, ali so vsi sodelujoči v eksperimentu z drogami, najstarejši med njimi je star 72 let, res prostovoljno uživali konopljo.