Lažna romanca

Dve žrtvi spletne prevare, pisec sporočil in osmoljenec

U.C.
21. 4. 2024, 09.21
Posodobljeno: 21. 4. 2024, 11.26
Deli članek:

V ozadju spletnih prevar z obljubami po romanci stoji mafija, ki sili migrante in druge osebe z Azije z računalniškim znanjem, ki si želijo zgolj dostojnega dela, v pisanje romantičnih sporočil potencialnim žrtvam. Prisiljeni so nastavljati vabe, da bi jim osmoljenci na lahkomiseln način nakazali vrtoglave zneske. Žrtvi v spletni prevari sta dve. Tisti, ki zagrize v vabo in tudi tisti, ki je prisiljen vabo nastaviti. Zaposleni v mafijskih mrežah se s takšno obliko zavajanja nedolžnih moških in žensk, v želji po ljubezenski zvezi, ne strinjajo in posledice zanje so grozljive. Sledi pretepanje, izsiljevanje, mučenje, iznakaženje.

Profimedia
Spletna prevara.

Več kot 120000 ljudi, večinoma moških iz Azije, je prisiljenih delati v centrih za prevare v Mjanmaru. Centri se napajajo iz stalnega toka ambicioznih delavcev migrantov z vsega sveta. Šrilanške oblasti pravijo, da vedo za najmanj 56 njihovih državljanov, ki so ujeti na štirih različnih lokacijah v Mjanmaru, čeprav je šrilanški veleposlanik v Mjanmaru Janaka Bandara povedal, da so jih osem nedavno rešili s pomočjo mjanmarskih oblasti.

Eden izmed taborišč, kjer silijo ljudi k pisanju lažnih sporočil, je v Myawaddyju v Mjanmaru- mestu v središču nedavnih spopadov med vojaškim režimom, ki je oblast prevzel pred tremi leti, in zavezniškimi silami proti državnemu udaru. Taborišče vodijo kitajsko govoreči gangmasterji, prostor je obdan z visokimi zidovi in bodečo žico, z oboroženimi stražarji, ki ves čas varujejo vhod. Okoli 40 mladih moških in deklet, vključno s Šrilančani, posamezniki iz Pakistana, Indije, Bangladeša in afriških držav, je bilo prisilno zaprtih v tem taborišču.

Medtem ko so se centri za prevare pojavili po vsej jugovzhodni Aziji, so bili še posebej razširjeni v Mjanmaru, kjer so ustvarili milijarde dolarjev za kriminalne združbe kitajskega podzemlja in različne oborožene skupine, ki delujejo v obmejnih mestih.

V tem posebnem centru za prevare so bile v središču tako imenovane romantične prevare. Stroške takšnih goljufij za žrtve je težko ugotoviti, vendar je FBI v svojem poročilu o internetnem kriminalu za leto 2023 ugotovil, da je bilo v ZDA vloženih več kot 17.000 pritožb zaradi prevar zaradi zaupanja ali romance, izgube pa so znašale 652 milijonov dolarjev.

Vseh 40 prisilnih delavcev je moralo delati do 22 ur na dan – vsak mesec so imeli le en dan dopusta – in jim je bilo rečeno, naj ciljajo na premožne moške, zlasti v zahodnih državah, tako da gradijo romantična razmerja z uporabo ukradenih telefonskih številk, družbenih omrežij. in platforme za sporočanje.

Neposredno so stopili v stik z žrtvami, pri čemer so jih običajno prepričali, da je bilo prvo sporočilo - pogosto le preprost "zdravo" - poslano po pomoti. Nekateri ljudje so ignorirali sporočila, vendar so osamljeni ljudje ali tisti, ki iščejo seks, pogosto zagrizli v vabo.
Ko so to storili, je bila skupina mladih žensk v taborišču prisiljena posneti eksplicitne slike, da bi še bolj pritegnile tarčo.

K sreči obstajajo zgodbe posameznikov, ki jim je uspelo pobegniti krutim mafijcem s pomočjo odkupnin njihovih sorodnikov. Podzemlje pa je veliko in skorajda neobvladljivo.