Varčevalni ukrepi

V kolumbijski prestolnici zmanjkuje vode, župan prebivalce pozval, naj se tuširajo v paru

D.K.
12. 4. 2024, 19.29
Posodobljeno: 12. 4. 2024, 19.40
Deli članek:

Bogota uvaja omejitev vode zaradi vremenskega pojava El Niño, kar pomeni, da bi mestu lahko zmanjkalo vode v manj kot dveh mesecih.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Večje soseske so bile v četrtek odrezane od vodovodnega omrežja, da bi ohranili nevarno nizke nivoje vode v zbiralnikih, v katerih zaradi vremenskega pojava, znanega kot El Niño, ni bilo dežja. 

El Niño, ki običajno povzroči manjše količine padavin v Južni Ameriki, je letos povzročil rekordne suše in temperature, zaradi česar so bile uprave po vsej regiji prisiljene k sprejetju izrednih ukrepov. Tako v kolumbijski prestolnici Bogoti že nekaj dni velja odredba njihovega župana Carlosa Fernanda Galána, ki se je odločil, da prebivalcem omeji porabo vode. Med drugim je pare pozval, naj se tuširajo skupaj.

"Tuširajte se kot par," je dejal. "To je izobraževalna vaja o varčevanju z vodo, nič drugega. Takšna stvar nam bo zelo pomagala. Te vedenjske spremembe so ključne." Galán je prebivalce tudi prosil, naj razmislijo o popolni opustitvi vsakodnevnih higienskih praks, saj so bili rezervoarji na "zgodovinsko najnižji ravni".

"Če v nedeljo ali kateri koli drug dan v tednu ne boste zapustili hiše, to izkoristite in se ne tuširajte," je zaprosil. 

Bogota leži v gorah Andov na 2600 m nadmorske višine in v tej običajno deževni prestolnici vsako leto v povprečju pade 1020 mm padavin, skoraj dvakrat več kot v Londonu. Kljub temu so neobičajno dolga vroča in sušna obdobja povzročila divjanje gozdnih požarov v gozdovih, ki obkrožajo prestolnico, nekatere soseske so pogorele in zdaj so rezervoarji, iz katerih se z vodo oskrbuje približno 10 milijonov ljudi, na "kritični" ravni. Zaloge v rezervoarju Chingaza, ki zagotavlja 70 odstotkov vse vode v prestolnici, znašajo 16 odstotkov, kar je najmanj doslej. Javno vodovodno podjetje Bogote ocenjuje, da bi lahko zadostovalo vode za približno 54 dni. 

Naselja izmenično brez vode

Da bi preprečili katastrofo, so lokalni uradniki razdelili Bogoto na devet območij, od katerih bo vsako 24 ur izmenično odrezano od vodovodnega omrežja. Župan ni povedal, kako dolgo bodo ukrepi trajali, vendar je pozval prebivalce, naj zmanjšajo porabo vode, da bi jih lahko preklicali prej. "Ne zapravimo niti kapljice vode po nepotrebnem v Bogoti v tem času," je Galán dejal novinarjem ta teden.

Malokdo bo verjetno upošteval Galánov nasvet, naj se nehajo tuširati, saj so Kolumbijci izjemno pozorni na higieno, je povedala Mariana García Achury, 34-letnica iz prestolnice, ki je omenila, da se je umivala v vedru, da bi prihranila vodo.

Bogota ni edino večje latinskoameriško mesto, ki je prisiljeno ukrepati v boju proti suši. Mexico City je v preteklem mesecu prav tako omejeval oskrbo z vodo, Gvatemala pa je v sredo razglasila izredne razmere, saj se bori za ukrotitev gozdnih požarov.