Vzhodna obala

New York stresel potres, česa takega niso vajeni

S.R.
5. 4. 2024, 17.23
Posodobljeno: 5. 4. 2024, 18.44
Deli članek:

Newyorčane, ki so vajeni marsičesa, ne pa tudi potresov, je danes presenetilo razmeroma močno tresenje tal.

Profimedia
New York

Po podatkih ameriškega geološkega inštituta (USGS) je New York danes malo po 10. uri po lokalnem času (malo po 16. uri po srednjeevropskem času) stresel potres magnitude 4,7. Žarišče potresa je bilo približno 70 kilometrov zahodno od New Yorka v bližini kraja Lebanon. Prebivalci tega gosto poseljenega območja na vzhodni obali ZDA so poročali o tresenju stavb in pohištva.

Zaenkrat še ni poročil o morebitni škodi. Kot je pojasnil Fabien Levy, tiskovni predstavnik župana New Yorka Erica Adamsa, zaenkrat ni poročil o kakšnih resnejših posledicah, a morebitno škodo še ocenjujejo. Zaradi potresa so morali začasno prekiniti zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov.

Na vzhodni obali ZDA so potresi, zlasti močnejši, razmeroma redki. Prebivalstvo tako tovrstnih dogodkov ni vajeno. Da so potres čutili, ne poročajo zgolj iz New Yorka, temveč tudi drugih večjih mest na vzhodu ZDA, kot sta Baltimore in Philadelphia, pa tudi iz zvezne države Connecticut severno od New Yorka. Kot poroča tiskovna agencija AP, so nekateri prebivalci newyorškega okrožja Brooklyn poročali o ropotanju in tresenju zgradb, v luksuzni soseski East Village na Manhattnu pa je moral prestrašene domačine miriti nek moški, ki sicer prihaja iz potresov bolj vajene Kalifornije.

Vzhodna obala je sicer močnejši potres zabeležila avgusta leta 2011, ko so potres magnitude 5,8 čutili prebivalci vse od Georgie na jugu do Kanade na severu. To je bil najmočnejši potres na vzhodni obali od druge svetovne vojne, še poroča AP.

USGS
Kje vse so ga čutili ...

Ekipe na terenu preverjajo škodo

Guvernerka zvezne države New York Kathy Hochul je po poročanju STA na novinarski konferenci povedala, da tako močnega potresa v regiji ni bilo od leta 2011. Dejala je, da nimajo poročil o porušenih zgradbah ali škodi, vendar pa je poslala na teren ekipe inženirjev, ki bodo pregledali mostove, predore, poslopja, plinske in električne napeljave pri iskanju morebitnih znamenj škode.

Guvernerka je v stiku tudi z guvernerjem New Jerseyja Philom Murphyjem, kjer so začasno zaprli mednarodno letališče Newark tako, kot so v New Yorku storili z letališčema JFK in LaGuardia. Letališča bodo ostala zaprta do konca pregleda in ocene morebitne škode na stezah in poslopjih.

Popotresnih sunkov nemudoma ni bilo, vendar pa je guvernerka prebivalce države posvarila, naj ostanejo previdni, še posebej tisti, ki živijo v starejših zgradbah ali visokih stolpnicah.

Tokrat drugače

Kot je med drugimi poročala televizija NBC, so Newyorčani navajeni raznih sunkov, podobnih potresnim, zaradi nenehnih gradbenih del v mestu, vendar pa se je tokrat treslo drugače. V mestnem predelu Queens so se poslopja rahlo tresla dlje časa kot v primeru gradbenih del. Pater slovenske cerkve na Manhattnu Martin Krizolog je za STA povedal, da je "kar pošteno treslo" ter mu v kuhinji premikalo gospodinjske aparate.