Impresivni rezultati

Indijska mornarica rešila ugrabljeno iransko ribiško ladjo s pakistansko posadko

S.Č.
30. 3. 2024, 17.45
Posodobljeno: 30. 3. 2024, 19.17
Deli članek:

Indijska mornarica je v petek uspešno rešila ugrabljeno iransko ribiško ladjo, na katero naj bi se vkrcali oboroženi pirati, ter na varno rešila posadko 23 pakistanskih državljanov, po več kot 12 ur trajajočih vojaških operacijah. Reševanje je potekalo kot del protipiratskih dejavnosti na morju, ki jih izvaja indijska mornarica.

Profimedia
Indijska mornarica ostaja odločena v boju proti takšnim grožnjam in zagotavljanju varnosti na morju v regiji.

Ugrabljeno plovilo, imenovano FV 'Al Kambar', je bilo prestreženo že v četrtek, 90 morskih milj jugozahodno od otočja Socotra v severozahodnem Indijskem oceanu. Indijska mornarica je na pomoč priskočila s svojimi specializiranimi enotami, med katerimi so bile fregate z vodenimi raketami, kot je INS Trishul.

Po napetem spopadu so bili oboroženi pirati, ki so se vkrcali na ladjo, prisiljeni v predajo, posadka pa je bila varno rešena. Indijska mornarica je takoj začela z izvajanjem sanitarnih pregledov in pregledov sposobnosti ribiške ladje, da bi jo lahko varno pospremili nazaj na območje, kjer lahko nadaljuje ribolovne dejavnosti.

Rezultati operacij so bili impresivni

Admiral R. Hari Kumar, poveljnik indijske mornarice, je izrazil zavezanost k pomorski varnosti v regiji in varnosti pomorščakov, ne glede na njihovo narodnost. Omenil je tudi nadaljnje ukrepe, ki jih bo indijska mornarica sprejela, da bi zagotovila varnejše vode Indijskega oceana, vključno s protipiratskimi operacijami.

Profimedia
Rešeni pakistanski ribiči.
V zadnjih 100 dneh je indijska mornarica izvedla številne pomorske varnostne operacije, med drugim operacije proti piratstvu in protiprojektilnim ter brezpilotnim letalom. Rezultati teh operacij so bili impresivni, saj je bilo rešenih več kot 110 življenj, vključno s 45 Indijci in 65 tujimi državljani.

Ostajajo odločni

Podatki kažejo, da je bilo v tem obdobju več kot 90 pomorskih incidentov, med katerimi so bili napadi brezpilotnih letal in raket ter incidenti povezani z piratstvom, ugrabljanjem ali sumljivimi pristopi. Indijska mornarica ostaja odločena v boju proti takšnim grožnjam in zagotavljanju varnosti na morju v regiji.