6 let prej kot prvotno načrtovano

Slovaška namerava do leta 2024 ostati brez premoga

S.Č.
30. 3. 2024, 17.00
Posodobljeno: 30. 3. 2024, 18.50
Deli članek:

Slovaška je prvotno načrtovala postopno opuščanje premoga do leta 2030, zdaj pa je to pospešila do sredine leta 2024.

Profimedia
Elektrarna Vojany

Slovaška je ta teden ustavila proizvodnjo v zadnji elektrarni na premog. Njihova električna energija bo zdaj skoraj v celoti prihajala iz jedrskih in obnovljivih virov. Elektrarna Vojany, ki se nahaja v okrožju Michalovce na vzhodu Slovaške, je bila odprta leta 1966. Družba Slovenské elektrárne, ki je lastnica elektrarne, je napovedala, da bo od junija 2024 vsa elektrika, ki bo proizvedena v Slovaški brez neposrednih izpustov CO2.

Slovaška je prvotno načrtovala postopno opuščanje uporabe premoga do leta 2030, zdaj pa je to pospešila do sredine leta 2024, ko se bo pridružila Belgiji, Avstriji, Švedski in Portugalski, kot država brez premoga.

Slovaška bo do sredine leta 2024 ostala brez premoga

Premogovnik Vojany ima še dve enoti po 110 MW in od tega tedna ne bo več obratoval. Do konca junija pa bo popolnoma zaprl svoje poslovanje. Upravljavec Slovenské elektrárne je preizkušal sežigalnice odpadkov in biomase, vendar je ugotovil, da je alternativna oskrba z gorivom nezanesljiva in nezadostna. Pomanjkanje alternativnega goriva je bil tudi razlog za zaprtje premogovnika Nováky konec lanskega leta.

Lastniki pravijo, da je to posledica dolgotrajnega padca cen električne energije ter visokih stroškov dovoljenj za izpuste CO2 in premoga. Po poročanju slovaškega dnevnika Dennikn elektrarna zadnja leta skoraj ni proizvedla elektrike.

Kaj bo z zaprtimi premogovniki?

Lastnik Vojany Slovenské elektrárne namerava zaprto elektrarno preoblikovati za bolj trajnostne rešitve. Komunalno podjetje pravi, da bo očistilo odlagališče in zbiralnik mulja, da ne bosta predstavljala tveganja za okolje. Podjetje upa, da bo postajo prilagodilo zeleni uporabi, kot je solarni park ali prostoru za skladiščenje baterij.