Hekerski napad

Ljubitelji znamke Vans so lahko žrtve goljufije ali kraje identitete

J.V.
21. 3. 2024, 07.45
Posodobljeno: 21. 3. 2024, 07.50
Deli članek:

V eni največjih svetovnih korporacij za proizvodnjo oblačil in obutve so decembra lani zaznali "nepooblaščene dejavnosti" na delu svojih informacijskih sistemov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

VF Corporation, ki je eno največjih svetovnih podjetij za proizvodnjo oblačil in obutve, je kupce blagovne znamke Vans v elektronskem sporočilu opozoril, da so lahko žrtve goljufije ali kraje identitete. V korporaciji so namreč decembra lani zaznali "nepooblaščene dejavnosti" na delu svojih informacijskih sistemov, poroča BBC. V podjetju pravijo, da so ob napadih 13. decembra lani nemudoma sprejeli ukrepe za spopadanje s hekersko grožnjo, vključno z zaustavitvijo prizadetih IT sistemov in najemom strokovnjakov za kibernetno varnost. Kot sicer poudarjajo, niso bili ukradeni podrobni finančni podatki kupcev ali njihova gesla.

VFC ima v lasti tudi druge blagovne znamke, vključno s Timberlandom, The North Face in Dickies, vendar kupci teh znamk niso bili prizadeti. "Incident je vplival na nekatere osebne podatke naših strank, ki jih običajno hranimo in obdelujemo za upravljanje spletnih nakupov, kot so e-poštni naslov, polno ime, telefonska številka, naslov za izstavitev računa, naslov za pošiljanje," so zapisali v e-sporočilu kupcem znamke Vans. Zaenkrat nimajo informacij o prizadetih strankah, "vendar bi lahko incident povzročil poskuse kraje identitete in goljufije na splošno". Strankam svetujejo previdnost pri internetnih dejavnostih, ki zahtevajo osebne podatke. V korporaciji še obljubljajo, da bodo prevetrili svojo politiko kibernetske varnosti, hekerski napad so prijavili tudi organom kazenskega pregona.