Podnebni protesti

Video: Švedska policija prekinila protest Thunbergove

M.G.
12. 3. 2024, 17.57
Posodobljeno: 12. 3. 2024, 18.00
Deli članek:

Skupina podnebnih aktivistov na čelu z Greto Thunberg je od ponedeljka blokirala vhod v švedski parlament; policisti so danes Thunbergovo dvignili in jo premaknili stran od vrat.

Profimedia
Greto Thunberg so policisti danes premaknili od vrat, ki jih je blokirala od ponedeljka.

Okrog 40 podnebih aktivistov, vključno z Greto Thunberg, je v ponedeljek zasedlo ospredje 349-sedežnega švedskega parlamenta Riksdagen. Aktivisti so sedeli pred dvema vhodoma, držali napise "Podnebna pravičnost zdaj" in blokirali vstop. Zavzemajo se za obsežne reforme za boj proti podnebnim katastrofam in spremembam. Po podatkih švedskih medijev, so poslanci in drugi uporabniki parlamenta za vstop uporabili stranske vhode.

"Gibanje za podnebno pravičnost že desetletja ponavlja isto sporočilo znova in znova, kot pokvarjeno ploščo, in zdi se nam, da nas ne slišijo," je povedala Thunbergova za Associated Press. Podnebni protestniki so podjetja za fosilna goriva obtožili, da namerno upočasnjujejo svetovni energetski prehod na obnovljive vire energije, da bi ustvarili večji dobiček. 21-letna Thunbergova je pred leti navdihnila svetovno mladinsko gibanje, ki zahteva močnejša in hitrejša prizadevanja za boj proti podnebnim spremembam, potem ko je od leta 2018 organizirala tedenske proteste pred švedskim parlamentom.


Proteste je danes prekinila švedska policija, saj so odstranili Greto Thunberg ter druge aktiviste. Po poročanju The Guardiana so policisti Greto, ki je sedela pred vrati, mirno dvignili in jo odpeljali približno 20 metrov stran od vrat, ki jih je blokirala. Thunbergovo so sicer že večkrat na podoben način odstranili s protestov na Švedskem, Norveškem in Nemčiji, večkrat pa je bila tudi že pridržana.