Podstavek je prazen

V Mostarju pogrešajo Bruce Leeja

M.G./STA
5. 3. 2024, 17.44
Posodobljeno: 5. 3. 2024, 17.49
Deli članek:

Minulo nedeljo je prebivalce Mostarja pretresla novica o izginotju kipa legendarnega mojstra borilnih veščin Bruce Leeja; tatu še niso našli.

Profimedia
Bruce Lee na podstavku.

V ponedeljek so na podstavku, na katerem je stal njegov kip, zagorele sveče. Policija je prijavo o kraji kipa po poročanju sarajevskega portala Klix prejela v nedeljo. Policisti so takoj po prijavi odšli v mestni park Zrinjevac, v katerem je stal kip, in ugotovili, to, kar bi ugotovil vsak, kip je bil ukraden s podstavka.

X (Miguel Roan, @miguelroan1)
Podstavek brez Leeja
Bronasti kip legendarnega Brucea Leeja je v parku največjega hercegovskega mesta stal vse od leta 2005, ustvaril pa ga je zagrebški akademski kipar Ivan Fijolić. Stal je na podstavku, na katerem piše "Bruce Lee - Tvoj Mostar". Kip je kmalu po postavitvi sprožil kar veliko ogorčenja med Bošnjaki in Hrvati, saj so se oboji pritoževali, da je kip provokacija, ker so mislili, da je v bojnem položaju obrnjen proti njihovi strani mesta. Zaradi tega je bila skulptura tudi večkrat vandalizirana, zato so jo odstranili, popravili in zopet vrnili v park leta 2013, na način, da je bila obrnjena v nevtralno smer.

Kip so postavili na pobudo mostarskega pisatelja Veselina Gatala in Nina Raspudića, ki je trenutno poslanec v hrvaškem saboru, predstavljal pa naj bi simbol povojne sprave. Spomenik najvplivnejšega mojstra borilnih veščin, ki je borilne veščine populariziral tudi v ZDA, je hitro postal ena od največjih znamenitosti mesta, o kateri so pisali tudi različni svetovni mediji.