Pat položaj

Srečanje Goloba in Polha ni prineslo sprememb; Fides pričakuje ponudbo od vlade v pisni obliki

A.S./STA
5. 3. 2024, 18.11
Posodobljeno: 5. 3. 2024, 18.20
Deli članek:

Predsednik Fidesa Damjan Polh je po srečanju s predsednikom Robertom Golobom povedal, da so "ostali na enaki točki". Kot je bilo razumeti Polha, se pogovarjajo o tem, kaj bi vlada lahko Fidesu ponudila, da bi ta prekinil stavko.

Bobo photo agency
Nadaljevanje (neuspešnih) pogajanj med vladno stranjo in Fidesom.

Predlog vlade bodo v zdravniškem sindikatu komentirali, ko ga bodo prejeli v pisni obliki, je dejal Damjan Polh. Na vprašanje, kaj konkretno si želijo videti v pisni obliki, je odgovoril, da zavezo vladne strani. "Kako bodo oni dali zavezo, da bo tisto, v kar se bomo spustili, uresničeno, bomo videli," je dejal. Na dodatno vprašanje, ali bi torej pristali na zavezo brez takojšnjih finančnih učinkov, je Polh odgovoril, da o tem on ne more odločati. Ga pa je bilo razumeti, da vlada ne pristaja na finančne učinke v letošnjem letu. "Ampak vse se da zapisati drugače," je povedal Polh.

Okvirje za stavkovna pogajanja po njegovih besedah predstavljajo centralna pogajanja s sindikati javnega sektorja. Znova je spomnil na porušeno zaupanje Fidesa v vladne obljube, ki se niso uresničile. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je po sestanku pri premierju dejala, da zaenkrat niso nič bližje zamrznitvi stavke, se pa pogajanja nadaljujejo, v sredo se nadaljujejo tudi pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo, je napovedala. "Vseeno še ostajam optimistična pa upam, da bo kakšen napredek. Vsi smo bili zelo odprti (...) za nadaljnje razgovore," je poudarila.

Na vprašanje, kakšen predlog si želi Fides videti v pisni obliki, je odgovorila, da o predlogu razpravljajo na stavkovnih pogajanjih, ki so se začela ob 16. uri. Predlog prehodno ni bil pripravljen. "Zdajle ga bodo poskušali zapisati in bomo videli, kaj točno bo vseboval," je dodala. Tudi na vprašanje, ali bi lahko vlada Fidesu denimo ponudila povračila za nazaj, je odgovorila, da se bodo o tem pogovarjali na stavkovnih pogajanjih.

Predsednik Fidesa Polh se je danes najprej sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom, na sestanku pa naj bi bili prisotni tudi nekateri člani vladne pogajalske skupine. Nekaj po 16. uri so se nato na ministrstvu za zdravje po skoraj dveh tednih nadaljevala stavkovna pogajanja med Fidesom in vladno pogajalsko skupino. Na sestanku pri predsedniku vlade o mediaciji, na katero sta pripravljeni obe strani, niso govorili. O tem naj bi govorili na stavkovnih pogajanjih.