Nekdaj najmočnejši

Britanska polomija: Raketa »čofnila« v vodo nedaleč od podmornice, iz katere je bila izstreljena

S.R.
21. 2. 2024, 18.00
Deli članek:

Britanska kraljeva mornarica, nekdaj najmočnejša mornarica na svetu, v zadnjem obdobju postaja malodane tarča posmeha. Britanski mediji poročajo o novem incidentu.

Profimedia
Britanska podmornica HMS Vengeance iz razreda Vanguard.

V začetku tega meseca je odmeval fiasko z eno od dveh britanskih »operativnih« letalonosilk. Letalonosilka HMS Queen Elizabeth, ki bi morala biti vodilna ladja v največjih vojaških vajah zveze Nato po koncu hladne vojne, je morala zaradi težav s propelerjem ostati v pristanišču. Nadomestila jo je letalonosilka HMS Prince of Wales, ki pa je zaradi drugih težav iz pristanišča prav tako izplula z zamudo.

Britanski časnik The Sun zdaj poroča o še enem incidentu v britanski kraljevi mornarici, ki pa ni povezan z letalonosilkami ali ladjami, temveč s podmornicami in britansko jedrsko oborožitvijo. Konec prejšnjega mesca jim je namreč spodletelo testiranje podmorniškega raketnega sistema trident, ki ga je sicer razvil ameriški orožarski velikan Lockheed Martin, a ga uporabljajo tudi štiri britanske podmornice razreda Vanguard. Gre za sistem, ki služi kot temelj britanskega programa jedrskega odvračanja, saj lahko rakete nosijo jedrske konice.

Padla ob podmornici

Ob testiranju sistema ob obali Floride je njihova raketa, sicer opremljena z lažno, neaktivno bojno konico, pristala nedaleč od podmornice, iz katere je bila izstreljena. »Zapustila je podmornico in preprosto čofnila, tik ob njej,« je za časnik navedel neimenovan vir. Testiranja se je udeležil tudi britanski obrambni minister Grant Shapps, do napake pa naj bi prišlo pri zagonu prvostopenjske nosilne rakete. Britansko ministrstvo za obrambo je incident že potrdilo, pri čemer je navedlo, da je šlo za »anomalijo« in da program britanskega »jedrskega odvračanja ostaja varen, zanesljiv in učinkovit.«

Gre sicer za že drugi zaporedni spodleteli poskus izstrelitve rakete trident. Prejšnjega so zabeležili leta 2016, ko je raketa skrenila z načrtovane poti.

Kot je glede samega dogodka pojasnil Shapps, je test pokazal, da je posadka dobro usposobljena, podmornica ustrezno pripravljena, a da se je zgodila »anomalija,« ki je bila »specifična za ta primer.« Dogodek po njegovih besedah ne priča o kakršni koli nezanesljivosti sistema trident na splošno ali o njihovi sposobnosti izstrelitve jedrskega orožja, »če bi to terjale okoliščine.« Več podrobnosti zaradi zaščite nacionalne varnosti ni pojasnil.

Raketni sistem trident sicer razvija ameriški Lockheed Martin, a so bojne konice za britanske rakete izdelane v Združenem kraljestvu. Tako Britanci kot Američani so po poročanju tiskovne agencije Reuters navedli, da je bilo v preteklosti izvedenih že več kot 190 uspešnih testov tega sistema.