Več kot 400 aretacij

Foto: Mati še vedno išče truplo Navalnega, protesti tudi v evropskih mestih

D.K.
18. 2. 2024, 09.52
Posodobljeno: 18. 2. 2024, 10.12
Deli članek:

Po smrti Alekseja Navalnega njegovi podporniki iščejo njegovo truplo. Protesti se medtem nadaljujejo. Avstrijska pravosodna ministrica pa opozarja, da bi študenti, ki študirajo v tujini, lahko bili naslednja tarča Kremlja.

Profimedia
Shod v Barceloni

Navalni, najvidnejši kritik Kremlja, je v petek umrl med prestajanjem 19-letne zaporne kazni v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije. Številni zahodni voditelji, pa tudi ruski oporečniki so za njegovo smrt neposredno okrivili Kremelj.

Po navedbah borcev za človekove pravice v Rusiji je bilo na shodih v spomin na kritika Kremlja Alekseja Navalnega aretiranih več kot 400 ljudi. Samo v Sankt Peterburgu so oblasti pridržale najmanj 200 ljudi, poroča spletna platforma za državljanske pravice OVD-Info. Aretacije so izvedli v 32 ruskih mestih. Prav tako so borci za državljanske pravice svetovali o polaganju cvetja in objavili telefonsko številko za pravno pomoč. V Rusiji so sicer protesti v skladu s strogo zakonodajo s tega področja prepovedani in oblasti so v preteklosti že ostro zatrle zborovanja v podporo Navalnemu. Tudi v petek so moskovske oblasti javile, da so zaznale spletne pozive k shodom ter ljudi posvarile, naj se jih ne udeležujejo.

Številni Rusi so po smrti Navalnega javno izrazili svojo jezo. »Kako velik je strah oblasti pred mrtvim, ko se celo polaganje rož v njegov spomin obravnava kot zločin,« je ob novici zapisal ruski Nobelov nagrajenec za mir in ustanovitelj do Kremlja kritičnega časopisa Novaya Gazeta Dmitrij Muratov.

Zadić opozarja: Študenti v tujini bi lahko bili naslednja tarča Kremlja

Avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić opozarja, da bi lahko po smrti ruskega disidenta Alekseja Navalnega več študentov iz Rusije na nekaterih univerzah na Zahodu postalo tarča Kremlja. Žana Nemcova, hči disidenta Borisa Nemcova, ki je bil umorjen leta 2015, ji je v soboto ob robu münchenske varnostne konference spregovorila o črnih seznamih. Kogar koli najdejo na njem, bi lahko v Rusiji kazensko preganjali.

Trupla ni mogoče najti

Po smrti nasprotnika Kremlja Alekseja Navalnega se sprva zdi, da njegovega truplu ni mogoče izslediti. Kot je na platformi poročala njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je mati pred tem prejela uradno potrditev o njegovi smrti. Glede na uradno obvestilo o smrti, ki ga je njegova mati Ljudmila Navalna prejela v kazenski koloniji, je 47-letnik umrl v petek ob 14.17 po lokalnem času, je prek omrežja X sporočila Jarmiš.

Njegovo truplo naj bi se po navedbah enega od uslužbencev zapora nahajalo na preiskavah v mestu Salehard, ki je okoli 50 kilometrov oddaljeno od kazenske kolonije.

Vendar je bila ob prihodu mame in odvetnika mrtvašnica zaprta, Odvetnik pa na kontaktno telefonsko številko, ki je bila objavljena ob vhodu, ni prejel zadovoljivega odgovora. "Rekli so mu, da je bil tisti dan sedmi klicatelj," je zapisala Jarmiš. Kot je še sporočila so enega od njihovih odvetnikov preiskovalci tudi obvestili, da je vzrok smrti Navalnega še vedno neznan in da bodo rezultati nove preiskave, ki jo bodo opravili na truplu, znani šele naslednji teden. 

Predstavnike je ob tem Jarmiš obtožila laganja, da bi se tako izognili predaji trupla svojcem. "Vemo zagotovo, da to ni bila samo smrt, bil je umor," je dejala za britanski BBC. "Poskušajo prikriti sledi, zato tudi ne izročijo trupla njegovi družini in zato ga skrivajo pred njimi," je še dodala.

V skladu z rusko zakonodajo morajo sicer po njenih besedah oblasti truplo zapornika sorodnikom izročiti v roku dveh dni po smrti.

Glede na objavo na omrežju X enega od sodelavcev Navalnega, Ivana Ždanova, je sicer osebje kazenske kolonije materi Navalnega dejalo, da je umrl zaradi "sindroma nenadne smrti". Oblasti pa še niso dale nobene izjave o konkretnih okoliščinah smrti.

Profimedia
Shod v Amsterdamu

Protesti tudi v številnih evropskih mestih

V številnih evropskih mestih, vključno z Dunajem, so ljudje demonstrirali pred ustreznimi ruskimi ambasadami in šefa Kremlja Vladimirja Putina označili za morilca.

Kljub aretacijam in pritiskom oblasti se je v Rusiji nadaljevalo javno izražanje sožalj Navalnemu. V Moskvi in ​​drugih mestih so moški v civilu ali uslužbenci mestne čistilnice počistili spontano postavljena spominska mesta za 47-letnika, ki je umrl v priporu v polarnem območju v nejasnih okoliščinah. V vreče za smeti so zapakirali rože ter pobrali sveče in slike. Mediji v mnogih delih Rusije so v soboto poročali, da še vedno polagajo sveže rože, prižigajo sveče in postavljajo slike v spomin na Navalnega.