Na japonskem

Domen Prevc dosegel 115. zmago za slovenske smučarske skoke

D.K./STA
18. 2. 2024, 07.54
Posodobljeno: 18. 2. 2024, 09.17
Deli članek:

Domen Prevc je na tekmi v japonskem Sapporu dosegel 80. posamično zmago smučarskih skakalcev v svetovnem pokalu in svojo šesto.

Reuters
Domen Prevc

Vodil je že po prvi seriji, skupaj je za svojo šesto zmago zbral 273,6 točke in je za 3,8 točke ugnal domačina Ryoyuja Kobayashija (269,8). Ta je drugi v seštevku pokala za Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je bil tokrat četrti (260).

Tretji na tekmi je bil Norvežan Kristoffer Eriksen Sundal (262,7). PeterPrevc je bil na svoji zadnji tekmi na tej skakalnici, kjer je zabeležil štiri od svojih za slovenske skoke rekordnih 23 zmag, osmi (248,6), deveti je bil Lovro Kos (240,3).

Brez finala je na 40. mestu ostal Žak Mogel (82,3), Timi Zajc pa je bil v prvi seriji diskvalificiran.

"Danes sta mi uspela dva zelo super skoka, razmere so bile na moji strani. Zelo sem vesel, da se mi je tako 'poklopilo' ravno v Sapporu, kjer mi skakalnica zelo ustreza, leži. Že se veselim naslednjega vikenda v Oberstdorfu," je po tekmi za Smučarsko zvezo Slovenije povedal Domen Prevc.

V tej sezoni je najvišje mesto posamično dosegel v Willingenu, kjer je bil na začetku tega meseca peti. Njegova zadnja zmaga pa ima že kar dolgo brado, 17. marca 2019 je bil najboljši na letalnici v norveškem Vikersundu. Vse prejšnje zmage je zbral zgolj v razmaku manj kot meseca dni ob koncu leta 2016.

Obenem je tokrat dosegel peto zmago družine Prevc v Sapporu, kjer je Peter Prevc na najvišjem odru že stal štirikrat. S sestro Niko, ki je vsa slavja dosegla v tej zimi, se je izenačil po številu zmag v pokalu, trojica Prevc, Nika, Peter in Domen pa ima sedaj skupaj 35 posamičnih zmag. Tudi Nika je bila letos že prva na Japonskem, vse tekmice je pokorila 19. januarja v Zau, preden je nato v začetku tega meseca šestič slavila na Ljubnem.

Domen Prevc je na skakalnici Okurayama na otoku Hokaido pot do zmage začel z vodstvom v prvi seriji, ko je s 136,5 metra (134,7) vodil pred Sundalom, a je imel le devet desetink točke prednosti. Tretji je bil presenetljivo domačin Ren Nikaido, ki pa je potem po finalu nazadoval na sedmo mesto tik pred Petra Prevca, sicer sedmega po prvem nastopu.

Tudi Kos je v drugi seriji precej izgubil, po prvi je bil na petem povsem blizu vnovičnega zmagovalnega odra. Mesto pred njim je bil po prvem skoku Kobayashi, ki pa je z najboljšim dosežkom finala prišel tik za Domna Prevca. Ta je imel drugi nastop finala in je ohranil prvo mesto.

"Dobra tekma, dva zelo dobra skoka sem imel danes. Škoda za doskok v drugi seriji. Očitno je v petek, ko je zelo 'štopalo' pri pristanku, pustilo malo v podzavesti strahu in sem doskočil malo preveč nazaj, kar pa pri tej daljavi ne smemo delati. Zato je bilo žal par točk izgubljenih pri sodnikih. Sem pa zelo vesel Domnove zmage, s katero je potrdil to, da če se dobro zbereš in vztrajno delaš, lahko prideš na vrh," je brata pohvalil Peter Prevc.

Zadovoljen je bil tudi glavni slovenski trener Robert Hrgota. "Res super dan za Domna. Zmaga po kar dolgem času. Dva res lepa skoka je imel in zasluženo zmagal! Res lahko zadovoljen zapušča Sapporo. Tudi Lovro in Peter sta danes skakala zelo lepo. Popravili smo vtis in zdaj gremo mirno naprej."

Domači legendarni skakalec Noriaki Kasai se je drugič zapored uvrstil na tekmo, a dan po nastopu, v katerem je pri 51 letih osvojil nove točke pokala, kar ni uspelo še nikomur, ostal brez finala. Velika večina sodelujočih na tekmi sploh še ni bila rojena, ko je sedanji varovanec Matjaža Zupana, nekdanjega slovenskega skakalca in selektorja reprezentance, že nizal zmage na velikih tekmovanjih.

Svetovni pokal se bo nadaljeval konec prihodnjega tedna, ko bo v petek najprej na vrsti superekipna tekma na letalnici v Oberstdorfu, nato pa v naslednjih dneh še posamični.

To je tudi 115. slovensko prvo mesto Slovenije v tem tekmovanju 

Skakalci imajo skupno sedaj 93 zmag, od tega še 12 ekipnih ter eno superekipno. Z naskokom najboljši med Slovenci je s 23 posamičnimi zmagami Peter Prevc, sledijo Primož Peterka (15), Primož Ulaga (9), Robert Kranjec (7) ter s šestimi Domen Prevc in Anže Lanišek.

Nika Prevc je 28. januarja letos na Ljubnem dosegla zadnjo slovensko zmago skakalk, ki imajo odtlej 18 posamičnih ter dve ekipni zmagi, od tega eno superekipno, Slovenija pa je dvakrat slavila tudi na tekmah mešanih ekip.

Med skakalkami je posamično s šestimi zmagami, vse je dosegla v tej sezoni, Prevc prva, Nika Križnar ima pet zmag, na tretjem mestu je s tremi zmagami dvakratna olimpijska zmagovalka Urša Bogataj, ki je zaradi nosečnosti marca lani prekinila kariero.