Ključni v vojni

Zavezniki Ukrajini obljubili milijon brezpilotnih letalnikov

R.T.
16. 2. 2024, 12.19
Posodobljeno: 16. 2. 2024, 12.19
Deli članek:

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na včerajšnji novinarski konferenci naznanil, da bodo zavezniki Ukrajini v letu 2024 dostavili kar milijon brezpilotnih letalnikov.

Profimedia
Droni imajo na bojišču pomembno vlogo.

Odločitev o dobavi tako velikega števila brezpilotnih letalnikov je bila plod dvodnevnih pogajanj obrambnih ministrov članic Nata. Da bosta Ukrajini samo Latvija in Združeno kraljestvo zagotovili na tisoče dronov, je včeraj na novinarski konferenci sporočil tudi britanski obrambni minister Grant Shapps. Po navedbah Stoltenberga pa naj bi jih Ukrajina skupno prejela kar milijon.

Da na bojišču v Ukrajini igrajo izjemno pomembno vlogo, je bilo jasno že po lanski napovedi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je naznanil, da bo Ukrajina sama v tem letu v okviru lastne proizvodnje izdelala milijon dronov. Novi vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Oleksandr Sirski, ki je na tem mestu prejšnji teden nasledil Valerija Zalužnega, pa je po svojem imenovanju naznanil, da bo uporaba brezpilotnih letalnikov eden od ključnih elementov na poti do ukrajinske zmage v vojni.