Tudi rakavi bolniki

Na ulici so več ur čakali na vpis pri novem zobozdravniku

R.T.
5. 2. 2024, 18.27
Posodobljeno: 5. 2. 2024, 18.31
Deli članek:

V Bristolu so lani ostali brez zobozdravnika, komaj so čakali na prihod novega.

Profimedia
Čakalnica na zraku. Pred vhodom v novo zobozdravstveno ordinacijo se je vila dolga vrsta čakajočih.

Spomnimo se, kako so ljudje v začetku lanskega januarja še pred zoro čakali v vrsti pred zdravstvenim domom za Bežigradom v Ljubljani. Čakali so na vpis pri novima družinskima zdravnicama, ki sta zapolnili nenaden odhod zdravnikov. Takšni primeri so v Sloveniji zelo redki, se pa zgodijo tudi v drugih državah, kadar zataji skrbno načrtovanje. V Bristolu na jugozahodu Anglije so junija lani zaprli zobozdravstveno ordinacijo, ki je bila del javnega zdravstvenega sistema (NHS). Precej prebivalcev je ostalo brez zobozdravnika, luknjice v njihovih zobeh so se večale, zato so po več mesecih tudi s peticijo zahtevali prihod novega.

Danes je odprla vrata nova zobozdravstvena ordinacija, na kar so bili čakajoči pacienti pripravljeni. Čeprav je ordinacija odprla vrata šele ob 8.30, so se prvi postavili pred vrata ob štirih zjutraj. Že ob 6. uri se je kolona vila po pločniku in se ni bistveno skrajšala do popoldanskih ur. Ker bi lahko komu prekipelo od čakanja, so za red skrbeli policisti. Ko so ob 14. uri za danes prenehali s sprejemanjem novih pacientov, je po poročanju spletne strani Bristol Post zunaj ostala še dolga vrsta. Okoli 80 zobovij je tako ostalo v negotovosti, ali jih bodo jutri še sprejeli.

Med »srečnicami« je bila 80-letnica, ki je za sprejem v vrsti čakala dve uri in pol. Tako dolgo čakanje v vrsti je označila za »odvratno«, opozorila pa je na še hujšo zagato ene od njenih znank, ki je bila nižje v koloni in verjetno ni bila sprejeta. Ker bo v torek odšla na operacijo zaradi rakavega obolenja, bo izvisela, kar se 80-letnici ne zdi pošteno. Poslanka opozicijskih laburistov Preet Kaur Gill je ob današnjem dogajanju v Bristolu izpostavila, da 99 odstotkov zobozdravnikov na jugozahodu Združenega kraljestva ne sprejema novih pacientov. Seveda je priložnosti izkoristila, da je dodala, da imajo laburisti rešitev za to težave, državljani jih morajo samo izvoliti na naslednjih parlamentarnih volitvah.