Preprodaja orožja

Mehika opozarja na pritok ameriškega orožja, ki konča v rokah kartelov

A.S./STA
23. 1. 2024, 15.09
Posodobljeno: 23. 1. 2024, 15.14
Deli članek:

Mehika je opozorila ZDA, da so odkrili ameriško vojaško orožje, ki prihaja na njeno ozemlje iz severne sosede. Mehiške oblasti so že večkrat opozorile, da je trgovina z orožjem iz ZDA eden od razlogov za nasilje, povezano z organiziranim kriminalom na njenem ozemlju.

Profimedia
(slika je simbolična)

Mehika je opozorila ZDA, da orožje, ki bi moralo biti izključno namenjeno uporabi ameriške vojske, vstopa na njeno ozemlje, je v ponedeljek na novinarski konferenci povedala mehiška zunanja ministrica Alicia Barcena. Po ministričinih besedah je nujno, da se o tem opravi preiskava, pri čemer drugih podrobnosti po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni navedla.

Tihotapljenje orožja je bilo eno od vprašanj, o katerih sta strani razpravljali med njenim obiskom minuli petek v Washingtonu, je še dejala Barcena, ki se je ob tej priložnosti sestala z ameriškim kolegom Antonyjem Blinknom. V ospredju srečanja so bile sicer nedovoljene migracije.

Ameriški veleposlanik v Mehiki Ken Salazar je v ponedeljek novinarjem zatrdil, da je zmanjšanje tokov orožja iz ZDA v Mehiko prednostna naloga predsednika Joeja Bidna. "Vemo, da 70 odstotkov orožja, ki povzroča nasilje tukaj v Mehiki, prihaja iz Združenih držav," je povedal.

Mehika je v preteklosti že večkrat uperila prst v ZDA in njihovo ohlapno zakonodajo o orožju zaradi pritoka orožja v roke mehiških kartelov, ki se nato pogosto financirajo s prodajo mamil ameriškim potrošnikom. Mehiška vlada je na sodiščih v ZDA tudi vložila dve tožbi proti ameriškim proizvajalcem in distributerjem orožja. Po podatkih mehiških oblasti se med Mehiko in ZDA letno preproda več kot pol milijona kosov orožja.