Taktiziranje

Orban vabi švedskega kolega na pogovore o Natu

A.S./STA
23. 1. 2024, 11.41
Posodobljeno: 23. 1. 2024, 12.06
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban zavlačuje s podporo švedskemu vstopu v zvezo Nato. Danes je švedskega kolega Ulfa Kristerssona povabil v Budimpešto na pogovore.

Profimedia
Viktor Orban manevrira med Moskvo in Brusljem.

"Danes sem predsedniku vlade Ulfu Kristerssonu poslal vabilo na obisk na Madžarsko za pogajanja o vstopu Švedske v Nato," je Orban zapisal na družbenem omrežju X. V Stockholmu se zaenkrat na vabilo še niso odzvali. Prejšnji teden je sicer vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas očital švedski vladi, da bi lahko stopila v stik z njimi, da se naslovi skrbi madžarskega parlamenta glede ratifikacije.

Stockholm še vedno čaka na zeleno luč Madžarske in Turčije, pri čemer bi lahko parlament v Ankari o vstopu Švedske v Nato glasoval še ta teden. Madžarska vlada je blokado pristopa nordijske države k Natu utemeljila s švedsko kritiko stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem. Obenem pa se zdi, da Budimpešta deluje vzporedno z dejanji Ankare, tako kot v primeru pristopa Finske k severnoatlantskemu zavezništvu. Turški parlament bi lahko sicer že ta teden odločil o ratifikaciji vstopa Švedske v zvezo Nato. Na dnevnem redu seje parlamenta, ki se začne danes popoldne, je ratifikacija zadnja točka. To bi lahko pomenilo, da bo parlament odločil že danes ali v prihodnjih dneh.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je protokol o pristopu Švedske k Natu parlamentu uradno predložil oktobra, parlamentarni odbor za zunanjo politiko pa ga je podprl decembra. Med drugim je Erdogan vprašanje švedskega članstva povezal z odobritvijo prodaje bojnih letal Ankari v ameriškem kongresu.