Zaostritev

EU zaradi financiranja Hamasa uvedla sankcije proti šestim posameznikom

A.S./STA
19. 1. 2024, 19.34
Posodobljeno: 19. 1. 2024, 19.39
Deli članek:

Evropska unija je danes proti vidnejšemu članu političnega krila palestinskega gibanja Hamas in še petim posameznikom iz Libanona, Sudana in Jordanije uvedla sankcije zaradi financiranja Hamasa. Zamrznili so jim premoženje v EU in jim prepovedali vstop na ozemlje unije.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Med sankcioniranimi je visoki član političnega urada Hamasa Musa Dudin, ki kot član Hamasovega urada za naložbe sodeluje pri financiranju dejavnosti organizacije, je razvidno iz uradnega lista EU.

Unija je poleg tega sankcije uvedla proti trem Libanoncem, ki delujejo v menjalnicah denarja. Bruselj jim očita vpletenost v pranje in posredovanje denarja Hamasu. Na seznam sankcioniranih so uvrstili še državljana Sudana in Jordanije, ki sodelujeta pri upravljanju Hamasovih naložb v tujini.

Svet EU je danes tudi vzpostavil poseben okvir omejevalnih ukrepov, ki bo EU omogočil, da hitro ukrepa proti vsem posameznikom in subjektom, ki podpirajo, spodbujajo, načrtujejo ali kakorkoli omogočajo nasilna dejanja Hamasa in palestinskega oboroženega gibanja Islamski džihad.

To med drugim vključuje financiranje ter dobavo, prodajo ali prenos orožja teroristična organizacijama, podpiranje njunih dejavnosti, ki ogrožajo stabilnost ali varnost Izraela, ter kršenje mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, je sporočil Svet EU.

"Z odločitvijo o posebnem okviru omejevalnih ukrepov proti podpornikom nasilnih dejanj Hamasa in Islamskega džihada Evropska unija dokazuje, da je pripravljena sprejeti odločne ukrepe v odziv na brutalnost, ki so jo teroristi pokazali 7. oktobra," je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

V svojem govoru na univerzi v Valladolidu v Španiji pa je Borrell zatrdil, da je Izrael v preteklih letih financiral in s tem pripomogel k ustanovitvi Hamasa, s ciljem, da bi oslabil gibanje Fatah, piše na spletni strani Reutersa.

EU z današnjimi ukrepi zaostruje sankcije proti Hamasu, ki ga že dolgo obravnava kot teroristično organizacijo. Svet EU je že v torek na teroristični seznam unije dodal političnega voditelja Hamasa Jahjo Sinvarja. S tem ukrepom mu je EU zamrznila premoženje, financirati ali gospodarsko podpirati pa ga ne sme nihče iz unije.

Sankcije proti posameznikom, vpletenim v financiranje Hamasa, so članice sprejele pred ponedeljkovim zasedanjem zunanjih ministrov članic, ki se jim bosta ločeno pridružila tudi izraelski zunanji minister Izrael Kac in palestinski zunanji minister Rijad al Maliki. Na zasedanju bodo sodelovali tudi ministrski kolegi iz Egipta, Savdske Arabije in Jordanije.

V uniji obenem pripravljajo sankcije proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu, za kar se je na decembrskem srečanju v Bruslju zavzela slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.