Metropolit Jevgenij

Estopnija ne bo podaljšala vize vodji tamkajšnje pravoslavne cerkve

J.V./STA
18. 1. 2024, 14.10
Posodobljeno: 18. 1. 2024, 14.14
Deli članek:

Estonija je danes sporočila, da vodji estonske pravoslavne cerkve, metropolitu Jevgeniju, ki je ruski državljan, ne bo podaljšala dovoljenja za prebivanje, ker predstavlja varnostno tveganje. To pomeni, da bo moral državo zapustiti pred iztekom sedanjega dovoljenja 6. februarja.

Wikimedia
Metropolit Jevgenij bo moral zaradi svojih stališč zapustiti Estonijo.

Estonska policija in mejna straža sta sporočili, da Jevgenij predstavlja varnostno tveganje, ker kljub večkratnim opozorilom v javnosti še naprej opravičuje rusko invazijo na Ukrajino in brani Kremelj. "Kljub opozorilom ni spremenil svojega obnašanja ter z dejanji in besedami še naprej izraža podporo agresorju," so dodali. Izpostavili pa so, da odločitev zadeva samo metropolita osebno, ne pa estonsko pravoslavno skupnost pod okriljem moskovskega patriarhata ali druge pravoslavne vernike.

Več estonskih politikov je januarja lani pozvalo k izgonu metropolita Jevgenija, potem ko je estonska pravoslavna cerkev napovedala skupne molitve za mir s prokremeljskim političnim gibanjem Skupaj. Enega od vodij tega gibanja Aiva Petersona so priprli, potem ko je obiskal dele Ukrajine pod rusko okupacijo. Proti njemu vodijo preiskavo zaradi izdaje. V Estoniji je okoli 16 odstotkov prebivalcev pravoslavcev. Okoli 270.000 pravoslavnih vernikov pripada estonski apostolski pravoslavni cerkvi, ki je pod neposredno jurisdikcijo ekumenskega carigrajskega patriarha. Estonski pravoslavni cerkvi, ki je polavtonomna cerkev ruske pravoslavne cerkve, pa pripada okoli 150.000 vernikov.