"Nevarnost je izjemna"

Vročinski val v Avstraliji, temperatura se bo povzpela do 46 stopinj

S.Š.
16. 12. 2023, 11.14
Posodobljeno: 16. 12. 2023, 11.15
Deli članek:

V več predelih Avstralije je danes temperatura močno narasla, zaradi tega pa je nacionalna meteorološka služba za več zveznih držav izdala opozorila pred gozdnimi požari.

Profimedia
Avstraliji ponovno pretijo hudi požari.

V Novem Južnem Walesu, najbolj naseljeni avstralski zvezni državi, je danes zagorelo več kot 50 požarov, na številnih območjih, vključno s Sydneyjem, pa velja popolna prepoved kurjave na odprtem, je sporočila državna gasilska služba.

"Ekstremna nevarnost"

Nacionalna meteorološka služba je na družabni platformi X objavila, da si več kot 700 gasilcev po vsej državi prizadeva za gašenje požarov v času izjemne požarne nevarnosti. Opozorila glede vročinskih valov in požarov veljajo tudi za dele Zahodne Avstralije.

Vroče vreme povečuje nevarnost požara v že tako visoko tvegani požarni sezoni sredi vremenskih dogodkov kot je El Nino, ki je običajno povezan z ekstremnimi dogodki, kot so gozdni požari, cikloni in suše.

V mestu Fitzroy Crossing v zahodni Avstraliji je današnja napovedana najvišja temperatura 46 stopinj Celzija, kar je več kot pet stopinj nad povprečno najvišjo decembrsko temperaturo, pravijo vremenoslovci.