Bodo sprejel resolucijo?

Izrael: Hamas je na robu propada, zavzemamo zadnje utrdbe

S.R.
12. 12. 2023, 07.10
Posodobljeno: 12. 12. 2023, 07.10
Deli članek:

Generalna skupščina Združenih narodov bo danes na izrednem zasedanju v New Yorku ponovno razpravljala o humanitarni krizi na območju Gaze, na katero še naprej padajo izraelske rakete.

Profimedia
Izrael nadaljuje bombardiranje območja Gaze.

Izrael nadaljuje bombardiranje območja Gaze. Izraelski obrambni minister Joav Galant je v ponedeljek zvečer izrazil prepričanje, da je gibanje na robu propada. Glede na navedbe Hamasa spopadi danes potekajo v osrednjem delu palestinske enklave, očividci pa poročajo o smrtonosnih izraelskih napadih na jugu. V ponedeljek so bili ti usmerjeni zlasti v mesto Han Junis, ki se je prelevilo v središče spopadov, in Rafo, mesto na meji z Egiptom, v katerega se je zateklo več deset tisoč ljudi.

Galant je zvečer dejal, da se Hamas bliža svojemu koncu. "Hamas je na robu razpustitve - IDF (izraelska vojska) zavzema njegove zadnje utrdbe," je sporočil.

Vojska naj bi med drugim obkolila oporišča gibanja v Džabaliji, obenem pa se je po njegovih besedah v zadnjih dneh predalo ali bilo zajetih več sto pripadnikov gibanja. To naj bi bilo najbolj oslabljeno na severu enklave.

Tudi izraelska obveščevalna služba in vojska navajata številne predaje in menita, da so uspeli zlomiti duha islamističnega gibanja. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi je v ponedeljek obiskal središče Han Junisa, kjer je dejal, da njihove sile varujejo svoje dosežke tako na severu kot jugu območja Gaze.

O humanitarni krizi v Gazi

Generalna skupščina Združenih narodov bo danes na izrednem zasedanju v New Yorku ponovno razpravljala o humanitarni krizi na območju Gaze. Po napovedih diplomatskih virov bi skupščina lahko glasovala o resoluciji o prekinitvi ognja v Gazi.

Zasedanje so sklicali na poziv Egipta in Mavretanije, ki sta izpostavila hude humanitarne razmere, s katerimi se med izraelskim obstreljevanjem sooča palestinsko prebivalstvo. Osnutek besedila, o katerem bo razpravljala skupščina, je zasnovan podobno kot resolucija, proti kateri so ZDA v petek v Varnostnem svetu ZN vložile veto.

Izraža zaskrbljenost zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer na območju Gaze, obenem zahteva takojšnjo prekinitev spopadov med Izraelci in Palestinci ter izpustitev vseh talcev, ki jih je zajelo palestinsko oboroženo gibanje Hamas.

Generalna skupščina ZN je sicer že konec oktobra s prepričljivo večino sprejela resolucijo, v kateri je pozvala k takojšnjemu humanitarnemu premirju na območju Gaze, zahtevala takojšnjo zagotovitev vode, hrane, medicinskih potrebščin, goriva in elektrike v enklavi ter neoviran dostop za ZN in druge humanitarne organizacije, ki skušajo pomagati Palestincem. Resolucijo je kot ena redkih držav EU podprla tudi Slovenija.

VS ZN je medtem kljub več predlogom le enkrat uspel sprejeti resolucijo v povezavi z vojno v Gazi, ko je novembra pozval k podaljšanim premorom in humanitarnim koridorjem, s čimer so se izognili omembi prekinitve ognja oz. premirja.