Nogomet

Slovo legendarnega sira Bobbya Charltona

M.G.
21. 10. 2023, 18.04
Posodobljeno: 21. 10. 2023, 18.11
Deli članek:

Na današnji dan bo žalovala celotna Anglija, saj je umrl legendarni nogometaš, nekdanji igralec in kasneje direktor Manchester Uniteda ter nepogrešljivi član angleške reprezentance, sir Bobby Charlton.

Profimedia
Sir Bobby Charlton.

Danes, v 87. letu starosti se je poslovil Bobby Charlton, ki je sicer že nekaj časa trpel za demenco. Bil je ikona nogometnega kluba Manchester United, za katerega je igral med letoma 1958 in 1970. V tem obdobju je z rdečimi vragi trikrat osvojil naslov angleškega prvaka, leta 1968 pa tudi naslov evropskega prvaka.

V srca Angležev pa so se še najbolj vtisnile njegove izjemne predstave na svetovnem prvenstvu leta 1966, ko je Anglija na domačih tleh osvojila svoj prvi in do sedaj edini naslov svetovnih prvakov.

Bobby Charlton je bil tudi udeleženec tragične letalske nesreče iz leta 1958 v Minhnu, ko je umrlo 23 izmed 44 članov posadke. Med preživelimi iz Unitedove generacije "Busby babesov" (najmlajša ekipa, ki je osvojila Evropski pokal) je bil tudi Bobby. Po tem dogodku so posneli leta 2011 tudi film z imenom United.

Sir Bobby je bil junak za milijone, ne samo v Manchestru ali Združenem kraljestvu, ampak povsod po svetu, kjer se igra nogomet. Občudovali so ga tako zaradi njegovega športnega duha in integritete kot zaradi njegovih izjemnih odlik nogometaša; Sira Bobby se bomo vedno spominjali kot velikana igre, so zapisali v slovu Charltonu na spletni strani Manchester Uniteda. Zagotovo pa bomo videli, da se bo današnja tekma med Sheffield Unitedom in Manchester Unitedom začela vsaj z minuto molka in solzami v očeh marsikaterega starejšega ljubitelja te igre.