300 milijonov

Minecraft z naskokom najbolj prodajana igra na svetu

M.G.
21. 10. 2023, 12.36
Posodobljeno: 21. 10. 2023, 15.41
Deli članek:

Od leta 2009, ko je izšla prva verzija te igre, pa do danes, je bilo prodanih rekordnih 300 milijonov te igre.

Profimedia
Minecraft lahko igramo na skorajda vseh možnih računalniških sistemih.

Saga računalniškega hita, ki je obnorel predvsem mlajše generacije, se je začela leta 2009, ko je nadebudni računalničar Markus "Notch" Persson v programskem jeziku Java spisal prvo različico igre Minecraft, končna verzija pa je bila nared šele leta 2011. Nikdar ni slutil kakšno uspešnico je ustvaril.

Od takrat (nekaj časa je bila zastonj) pa do danes se je igra prodala v 300 milijonih izvodov. Zaradi tega je igra, ki je daleč najbolje prodajana igra vseh časov, daleč pred Grand Theft Autom (GTA V), ki je na drugem mestu s 185 prodanimi izvodi.

Novi rekord je razkrila Helen Chiang, vodja Mojang Studios (lastnik Mojang Studios je Microsoft), med dogodkom Minecraft Live 2023. Poudarila je, da pred 15 leti ni nihče niti sanjal o takšni popularnosti. Bistvo igre je sicer sila preprosto. Igralci iz blokov oblikujejo neskončen tridimenzionalni prostor, v katerem lahko zidajo poljubne strukture. Nekateri so to obrt izpopolnili do popolnosti in na internetu najdemo prave mojstrovine, zgrajene v Minecratu, od replik pravih mest do umetniških inštalacij.

Navkljub svoji starosti, igra še naprej uspeva in raste. Tako so med letošnjim dogodkom Minecraft Live razvijalci napovedali nove funkcije, ki bodo v igro prišle naslednjo leto, vključno s samodejnim ustvarjanjem in novim podzemnim okoljem, poimenovanim "Trial Chambers".