Letalonosilka Dwight Eisenhower

ZDA krepijo svoje vojaške zmogljivosti na vzhodu Sredozemlja

D.K./STA
15. 10. 2023, 08.01
Posodobljeno: 15. 10. 2023, 08.02
Deli članek:

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je dejal, da je v vzhodno Sredozemlje napotil še drugo skupino bojnih ladij z letalonosilko Dwight Eisenhower, potem ko je tam že podobna skupina z letalonosilko Gerald Ford, poroča televizija ABC.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

ZDA krepijo svoje vojaške zmogljivosti na vzhodu Sredozemlja, da druge države, kot je Iran, ali skupine, kot je Hezbolah, odvrnejo od vpletanja v vojno med Hamasom in Izraelom, ki je izbruhnila pred tednom dni po napadih Hamasa na Izrael.

"Ukazal sem bojni skupini letalonosilk USS Dwight D. Eisenhower, naj se začne premikati v vzhodno Sredozemlje," je v izjavi potrdil napotitev Austin. "To je del naših prizadevanj za odvračanje od sovražnih dejanj proti Izraelu ali kakršnih koli prizadevanj za razširitev te vojne po napadu Hamasa na Izrael," je dodal. 

Neimenovani ameriški uradnik je za ABC povedal, da Pentagon razmišlja tudi o napotitvi amfibijske ladje Bataan v bližino Izraela, da bi po potrebi zagotovila dodatno podporo. 

Bojna skupina letalonosilke Eisenhower je v soboto zapustila Norfolk v Virginiji. Poleg letalonosilke so v njej še križarka Philippine Sea ter trije rušilci.

Skupina letalonosilke Ford je v vode vzhodnega Sredozemlja prispela v torek in poleg letalonosilke vključuje še križarko Normandy ter štiri rušilce.