Južna Tirolska

VIDEO: V dolino naenkrat pridrvela voda in odnesla tri mostove

P.K./STA
30. 7. 2023, 15.01
Deli članek:

Huda neurja z obilnim dežjem in nevihtami so v soboto zvečer zajela Južno Tirolsko in v nekaterih delih te najsevernejše italijanske pokrajine povzročila veliko gmotno škodo. Ponekod je deroča voda odnesle mostove, pod gorskih prelazom Gardena v Dolomitih pa se je sprožil zemeljski plaz in zasul več vozil. O poškodovanih za zdaj ne poročajo.

Twitter
V dveh urah je padlo 50 litrov dežja na kvadratni meter.

Tri kilometre pod gorskim prelazom Gardena vzhodno od Bolzana je ogromen plaz proda zasul več vozil na parkirišču in za seboj pustil sledi uničenja. Po navedbah gasilcev ni bil nihče poškodovan.

Voda je ponekod v potokih odnesla lesene mostove. Na video posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti, kako se je potok Furkelbach razvil v veliko poplavo in odnesel tri mostove. Več cest in zgradb na območju je ostalo ujetih zaradi naplavin in blata, so davi sporočili gasilci na Južnem Tirolskem.

V Pustriški dolini je v dveh urah na kvadratni meter padlo 50 litrov vode. Zabeležili so tudi 500 strel, je na Twitterju zapisal vremenoslovec Dieter Peterlin, ki, kot je dodal, naslednjo nevihtno fronto pričakuje od torka.

Silovita neurja so bila kratka in močna, gasilske enote pa so ponekod na prizadetih območjih posredovale več ur. Medtem je davi že steklo odstranjevanje posledic neurja.

Vreme je podobno nagajalo na Hrvaškem

Neurje z močnim nalivom je davi zajelo širše območje Reke, kjer je poplavilo več ulic, zaradi udara strele je zagorelo ostrešje hiše, poročali so tudi o podrtih drevesih. Na območju Crikvenice in Opatije je neurje podiralo drevesa, ki so jih že odstranili.

Neurje se je razbesnelo zjutraj okoli 6. ure, zaradi obilne količine dežja pa so bile reške ulice v kratkem času poplavljene, zato je bil moten promet.

Oranžno opozorilo

Državni hidrometeorološki zavod je danes poročal, da je v zadnjih 24 urah na Reki padlo 39 litrov dežja, na reškem letališču na Krku pa 55 litrov dežja na kvadratni meter.

V Malinski na Krku so zaradi vdora vode v objekt posredovali gasilci. Zaradi obilnega deževja je poplavilo tudi nekatere ulice v Opatiji.

Nevihta se je pomaknila od zahoda proti vzhodu, so sporočili meteorologi. Na Hrvaškem danes velja oranžno vremensko opozorilo.