Domnevna prekomanda na Hrvaško

Patra Marka Rupnika, ki so ga nune obtožile zlorab, videli v Splitu

P.K.
30. 7. 2023, 10.45
Posodobljeno: 30. 7. 2023, 10.54
Deli članek:

Sakralni umetnik, pater Marko Rupnik, ki ga obtožujejo psihičnih in spolnih zlorab redovnic, je dokončno izključen iz jezuitskega reda. Ostaja sicer duhovnik, čeprav naj bi jezuiti razmišljali tudi o tem, da bi ga razrešili duhovništva. Od vsega naj bi se zdaj umaknil na Hrvaško.

YouTube
Pater Marko Rupnik

Rupnik je obremenjen, da je pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku že pred izključitvijo prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih, ter vse oblike duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje, česar pa se ni držal. Lani avgusta je denimo somaševal v rimski baziliki svete Praksede in s tem ignoriral prepovedi, ki so ga doletele zaradi obtožb o spolnih zlorabah.

On je na svobodi

Do konca januarja letos je v baziliki Praksede tudi pridigal, kasneje pa v rimski baziliki svetega Janeza v Lateranu še predstavljal svoje mozaike skupini obiskovalcev.

Nekateri hrvaški mediji poročajo, da naj bi Marko Rupnik prišel v Split oziroma splitsko-makarsko nadškofijo, pri čemer so se sklicevali na poročanje katoliške tiskovne agencija CAN. Kakšno vlogo naj bi tam imel - bo morebiti celo nemoteno opravljal duhovniško poslanstvo - , ni jasno.

Italijanski časnik Domani je medtem pisal, da naj bi ga na Hrvaškem že opazili približno mesec dni nazaj, in sicer na območju Splita in Hvara.