»Noč napadov pošasti«

VIDEO: Rusi v Odesi raketirali zgodovinsko katedralo, ki jo je uničil že Stalin?

R.T.
23. 7. 2023, 09.03
Posodobljeno: 23. 7. 2023, 17.16
Deli članek:

Ruske sile so ponoči nad ukrajinsko pristaniško mesto Odesa znova poslale rakete. V napadih sta umrli dve osebi, najmanj 22 je ranjenih.

Profimedia
Katedralo, ki jo je leta 1939 uničil Stalin, so po osamosvojitvi obnovili.

Ruske rakete naj bi med drugim zadele zgodovinsko zgradbo, leta 1794 zgrajeno pravoslavno katedralo, ki je le ena od zgradb v središču Odese, uvrščenih na Unescov seznam svetovne dediščine. Umrli sta dve osebi, še 22 je poškodovanih, vključno s štirimi mladoletnimi osebami. »Odesa, še ena noč napadov pošasti,« je poudaril guverner Odese Oleg Kiper. Poleg katedrale je po njegovih navedbah uničenih še šest hiš in stanovanjskih blokov.

Ruske sile zadnji teden, vse od dneva, ko je Moskva naznanila izstop iz sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, skoraj dnevno raketirajo Odeso in druga območja z infrastrukturo za izvoz hrane. Po navedbah ukrajinskih letalskih sil so v tokratnem napadu uporabili predelane protiladijske izstrelke onyx in manevrirne izstrelke kalibr, ki jih je mogoče izstreliti z bojnih ladij in podmornic. Mestne oblasti so ob tem sporočile, da jim je »znaten del« izstrelkov, ki naj bi vključevali tudi balistične rakete iskander, uspelo prestreči. Pravoslavna katedrala je po njihovih besedah »huje poškodovana,« a so izpod ruševin uspeli rešiti njihov sveti zaklad, »Kasperovo ikono Mati Božjo, zavetnico Odese.« Katedrala je sicer druga največja cerkev v Ukrajini. Leta 1936 jo je uničil Stalin, a so jo nato po osamosvojitvi med letoma 1999 in 2003 obnovili.