Najdražji nemški safari

Ni bila levinja, bila je divja svinja

G.G.
21. 7. 2023, 21.39
Posodobljeno: 21. 7. 2023, 21.42
Deli članek:

Prebivalce Berlina je zajela poletna vročica, po mestnih parkih in gozdičkih na obrobju nemške prestolnice naj bi se potikala levinja.

Profimedia
Ne, tudi to ni bila levinja, radovedno lisico je zanimalo, kaj se dogaja.

V noči na četrtek je nekdo opazil in posnel nenavadno žival v mestecu Kleinmachow, ki leži streljaj od južnih delov Berlina. Po obliki sodeč bi lahko šlo za večjo zver, najverjetneje za levinjo, so se v precejšnji meri strinjali tudi policisti in mestni odločevalci. Zagnal se je preplah. Policisti in gasilci so izdelali načrte in prebivalstvu sporočili, katerih območjih naj se izogibajo, domače ljubljenčke pa naj zadržujejo v hiši. Medtem so na terenu z avtomatskimi puškami oboroženi policisti prečesavali ped za pedjo, za njimi so vohljali lovci in veterinarji, v zraku so bili helikopterji in droni, v nekem trenutku je prišel v akcijo celo oklepnik.

Nemški mediji so stopnjevali napetost. Od nekod se je vzel očividec, ki naj bi opazil zver, ki je raztrgala divjega prašiča. Govorilo se je tudi o videoposnetkih, o tem, da lahko zver iz grma skoči celo na turista v Kreuzbergu. Našli so strokovnjake, ki so svetovali, kako naj se človek obnaša v stiku z levinjo. Tudi policisti so videvali afriško zver, celo dvakrat. Kmalu so se začeli spraševati, od kod naj bi se vzela ta levinja. V živalskem vrtu je niso pogrešali, v cirkusu prav tako ne. Že v četrtek je eden od vodilnih v berlinskem cirkusu izražal veliko skepso. Po njegovem mnenju na posnetku ni bila levinja, pač pa kavkaški ovčar. Delno je imel prav.

Danes je župan Kleinmachowa Michael Grubert prekinil to že skoraj obsedno stanje. "Ni več nevarnosti. Prekinili smo iskanje. Vse kaže, da ne gre za leva," je dejal Grubert in razložil, da so strokovnjaki s podrobno analizo posnetka in fotografije ocenili, da gre za divjo svinjo. Veliko iskalno akcijo in opozarjanje prebivalstva je ocenil za primerna ukrepa, saj se je na začetku utemeljeno domnevalo, da lahko gre za nevarno zver. S tem se ni najbolj strinjal podpredsednik nemškega sindikata policistov Heiko Teggatz, ki ga je zabolel zapravljeni denar, ki bi ga lahko uporabili za bolj koristne stvari. "To je najdražji safari v zgodovini Nemčije," je dejal za Bild.