Nova sodna zmaga

Gaji, medvedki slovenskih korenin, v Italiji naklonili še nekaj mesecev življenja

S.R.
14. 7. 2023, 20.17
Posodobljeno: 14. 7. 2023, 20.40
Deli članek:

Končna usoda medvedke Gaje bo predvidoma znana šele decembra, v petek pa je medvedka, potomka slovenske medvedke Jurke in medveda Jožeta ter sestra razvpitega Bruna, vknjižila novo sodno zmago.

Profimedia
Medvedka Gaja, znana tudi kot medvedka JJ4.

Potem ko je konec maja upravno sodišče v Trentu začasno preklicalo odredbo vlade severnoitalijanske dežele Trentinsko-Zgornje Poadižje glede odstrela Gaje, 17-letne medvedke slovenskih korenin, znane tudi kot JJ4, je podobno odločilo še upravno sodišče v Rimu. Odločitev sodišča v Trentu je namreč veljala do konca junija. Gaja je postala razvpita po smrti 26-letnega tekača Andree Papija. Papija naj bi v pokrajini Trento na severu Italije ubila Gaja, ki si je zdaj s to odločitvijo sodišča kupila novih nekaj mesecev življenja.

Sodniki v Rimu so odločili, da mora Gaja sicer zaradi javne varnosti ostati v ujetništvu, a da bi bil ukrep njenega odstrela »nesorazmeren« in »nepotreben.« Z življenjem Gaje vse od tragične smrti Papija barantajo vladajoči v severnoitalijanski deželi Trentinsko-Zgornje Poadižje in različne organizacije za zaščito živali. Odredbo je izdala deželna vlada, borci za zaščito živali pa jo na sodiščih izpodbijajo. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, so na vrsti nove pritožbe deželne vlade, tako končne odločitve o Gajini usodi ni mogoče pričakovati pred koncem leta. Gajo so sicer pred smrtjo Papija obtožili še napadov na dve drugi osebi.

Profimedia
Medvedka Gaja ima močno podporo društev za zaščito živali.

Iz Lige proti vivisekciji (LAV), ko gre za Gajo enega od najglasnejših društev za pravice živali, so po odločitvi upravnega sodišča sporočili, da zdaj ni več razloga za »odlašanje s premestitvijo JJ4 v varno in odobreno zatočišče v Romuniji.« Zatočišče ali pribežališče v Romuniji so ji namreč našli v navedenem društvu, kjer bi prevoz tudi sami financirali.

17-letna medvedka JJ4 je potomka slovenskih medvedov Jurke in Jožeta, ki so ju na Trentinsko pripeljali iz Slovenije leta 2000 in 2001 v okviru projekta EU Life Ursus. Gaja ima sicer še bolj razvpitega brata Bruna. Slednjega so julija 2006 ustrelili nemški lovci, potem ko je s severa Italije zataval na Bavarsko ter tam slaba dva meseca lomastil po gozdovih, kradel med iz čebelnjakov, poklal štirideset ovac, štiri zajce, pomendral morskega prašička in postal slaven.