Kitajska

Usmrtili vzgojiteljico, ki je zastrupila 25 otrok

S.Š.
14. 7. 2023, 18.15
Deli članek:

Pri zajtrku jim je v kašo primešala natrijev nitrit.

Profimedia
Vzgojiteljica je natrijev nitrit primešala riževi kaši.

39-letna Wang Yun je bila aretirana in pozneje obsojena na smrt, potem ko je pred štirimi leti zastrupila učence predšolske vzgoje v vrtcu Mengmeng na Kitajskem. Wangova jim je v zajtrk primešala natrijev nitrit, s tem pa se je želela po prepiru »maščevati sodelavki«, ki je bila v vrtcu odgovorna za skupino otrok.

Natrijev nitrit se sicer najpogosteje upoablja kot konzervans za hrano, ob prekomernem uživanju pa je lahko smrtonosen.

Kaša je imela »grenak okus«

Po prvih poročilih je začelo 25 otrok po zajtrku bruhati, nekaj pa jih je tudi omedlelo. Vse so nemudoma odpeljali v bolnišnico, kamor so kmalu prispeli tudi starši otrok. Oče ene izmed deklic je v izjavi za medije dejal, da je prejel klic ravnateljice, da se njegova štiriletna hči ne počuti dobro in bruha.

Vzgojiteljica je natrijev nitrit primešala riževi kaši, nekaj učencev pa naj bi že takoj opazilo, da ima ta nenavaden okus: »Moj otrok je dejal, da je imela kaša grenak in sladek okus, ko pa bi ta moral biti sladek,« je dejal eden izmed staršev.

Otrokom so v bolnišnici takoj izprali želodce, kljub temu pa je enemu po desetih mesecih zaradi zastrupitve odpovedalo več organov. Januarja leta 2020 je nato umrl.

Usmrtili so jo včeraj

Septembra istega leta je sodišče Wangovi izreklo smrtno kazen, ta pa se je nanjo neuspešno pritožila. Včeraj so tako žensko pospremili na usmrtitev. Dejanje vzgojiteljice je sodišče opisalo kot »podlo in zlobno«, prav tako pa so ugotovili, da je leta 2017 z natrijevim nitridom zastrupila tudi svojega moža. Ta jo je sicer odnesel brez hujših posledic in z rahlo slabostjo.