Električno ekološko tveganje

Pokopališče električnih avtomobilov na Kitajskem se meri v tisočih, nihče ne ve, kaj bo z njimi

A.Z.
22. 6. 2023, 09.58
Posodobljeno: 22. 6. 2023, 10.00
Deli članek:

Travniki na Kitajskem postajajo simbol nasilne elektrifikacije. Vprašanje, kam z odsluženimi električnimi avtomobili, je vedno bolj kritično saj je teh vozil vedno več. Ti avtomobili ostajajo veliko ekološko tveganje.

youtube
Novi električni avotmobili rjavijo na okoliških travnikih.

Po nekaterih podatkih kitajski proizvajalci električnih avtomobilov masovno registrirajo te avtomobile da tako prikazujejo dobro prodajo, resničnih kupcev pa nato niso našli.

Kitajska, ki postaja največji globalni proizvajalec električnih vozil, kaže tudi na bolj mračno stran elektrificirane mobilnosti. Kot je v svojem posnetku na youtubu pokazal Winston Sterzel, je v lovu za dodatnimi vladnimi spodbudami pri poslovanju ta industrija povečevala prodajo tudi z navideznimi registracijami. Na posnetku je možno videti travnike, na katerih je parkirano na tisoče zapuščenih električnih vozil, med njimi so tudi avtomobili znanih znamk Geely, Neta ali BYD, zbrani pa so v okolici glavnega mesta province Hangžua na vzhodu države.

youtube
Novi električni avotmobili rjavijo na okoliških travnikih.

Zapuščeni avtomobili delujejo skorajda apokaliptično, natančen pogled na vozila pa kaže, da gre več ali manj za povsem nova vozila, saj imajo še »svežo« notranjost, ponekod pa jih je že začela preraščati trava. Prav tako imajo še nameščene registrske tablice.

Kitajska avtomobilska industrija je tudi sicer znana, da proizvodnjo ne načrtuje najbolj natančno oziroma je ne prilagaja vedno dejanskim potrebam na trgu, njihovi izdelki pa niso najbolj prijazni vzdrževanju. Surovine, ki so bile potrebne za izdelavo njihovih baterij, so močno obremenile okolje, zdaj pa dobesedno propadajo neuporabljene, s časom pa bodo postale še veliko večje okoljevarstveno tveganje.

Zelo podobno zgodbo so v Šanghaju imeli pred nekaj leti, ko se jim je na deponijah zbiralo ogromno biciklov.