Neverjetna rešitev

Nepalski šerpa zmrznjenega planinca šest ur nosil z Everesta in mu rešil življenje

M. T. V.
1. 6. 2023, 11.06
Posodobljeno: 1. 6. 2023, 13.24
Deli članek:

30-letni gorski vodnik Gelje Sherpa je kitajskega klienta spremljal na najvišjo goro sveta in malo pod vrhom naletel na malezijskega alpinista, ki se je napol zmrznjen oklepal vrvi. Takoj si ga je oprtal na rame in odnesel navzdol v bazni tabor.

Twitter
Gelje Sherpa je šest ur sam nosil malezijskega planinca in mu tako rešil življenje.

Neverjetna rešitev v obliki nepalskega šerpe je doletela malezijskega alpinista, ki se je verjetno že poslovil od življenja. Na okoli 8.500 metrih nadmorske višine, malo pod vrhom Everesta (8.849 metrov), je očitno omagal, in to na območju, znanem kot cona smrti, saj se tam temperature spustijo tudi do minus 30 stopinj Celzija. Napol zmrznjen se je komaj še oklepal vrvi, ko sta do njega prispela vodič Gelje Sherpa in njegov kitajski klient, ki ga je vodil na najvišjo goro sveta.

30-letni Gelje ni okleval, Kitajca je prepričal, da je življenje človeka bolj pomembno kot njegov vzpon na goro sveta, si nato Malezijca oprtal na rame in z njim šest ur plezal navzdol. Na okoli 7.900 metrih se mu je pri reševanju pridružil še vodnik Nima Tahi. »Alpinista sva zavila v spalno podlogo, ga izmenjaje nosila na hrbtu navzdol, vmes pa tudi vlekla po snegu,« je Gelje opisal, kako sta podhlajenega gornika spravila v bazni tabor na 7.162 metrih, kjer je lahko nato ponj prišel helikopter, ga z vrvjo dvignil v kabino in odpeljal v bolnišnico.

»Na takšni višini je plezalce skoraj nemogoče rešiti. To je bila res izjemna rešitev,« je dejal Bigyan Koirala iz nepalskega turističnega urada. Gelje, predani budist, je srečen, da mu je uspelo. »Rešiti življenje je bolj pomembno kot moliti v samostanu.« Malezijec je zaradi požrtvovalnega Sherpe preživel in je že doma, ne želi pa, da bi se njegova identiteta razvedela.

Nepal je letos izdal že skoraj 500 dovoljenj za vzpon na vrh Everesta, že 12 alpinistov je na gori umrlo, pet pa jih trenutno še pogrešajo. To je najvišje število žrtev v zadnjih osmih letih.

Pred dobrim tednom pa je nepalski vodnik Kami Rita postavil nov rekord, saj se je na Everest povzpel (in srečnovvrnil) že 28-krat.