Burna noč

Na stranišču našli »občutljive« dokumente o najnaprednejši britanski jedrski podmornici

R.T.
29. 4. 2023, 11.40
Posodobljeno: 29. 4. 2023, 11.43
Deli članek:

V enem od britanskih pubov so na stranišču obležali dokumenti, ki vsebujejo podrobnosti o njihovi jedrski podmornici HMS Anson.

Profimedia
Britanska jedrska podmornica HMS Anson.

Britanska kraljeva mornarica je po najdbi dokumentov, ki sicer niso tajni, a so označeni z oznako »občutljivi,« že začela preiskavo. Dokumente, povezane z njihovo jedrsko podmornico HMS Anson, so našli na stranišču enega od lokalov v pristaniškem mestu Barrow-in-Furness. Kot poroča britanski tabloid The Sun, so se dokumenti skupaj z ovratnim pasom kraljeve mornarice nahajali na tleh ob straniščni školjki, in sicer v nedeljo zjutraj po »precej živahni sobotni noči.« Lokal se sicer nahaja približno 20 minut hoje od ene največjih ladjedelnic na svetu, ki je v lasti britanske korporacije BAE Systems.

V kraljevi mornarici so sicer poudarili, da ne gre za tajne, temveč povsem »splošne« dokumente, del priročnika za urjenje posadke na njihovi bojni podmornici. Kot je za tabloid pojasnil vir iz kraljeve mornarice, je ta priročnik na voljo vsem članom posadke na krovu. Zaenkrat še ni znano, kdo je s to dokumentacijo tiste noči opletal na stanišču lokala. Po navedbah nekdanjega poveljnika podmornice Ryana Ramsayja jih je nekdo na kopno odnesel, da bi se dodatno podučil o svojem delu. »Lepo je videti predanost k usposabljanju, a pub najverjetneje ni pravo mesto,« je dodal.

97 metrov dolga in 7,8 tone težka podmornica HMS Anson je peta jedrska podmornica razreda astute, ki lahko po navedbah britanskega ministrstva za obrambo svet obkroži brez da bi se dvignila na površje.