Predsedniški mandat

Joe Biden bo še enkrat kandidiral

J.P./STA
25. 4. 2023, 12.19
Posodobljeno: 25. 4. 2023, 12.38
Deli članek:

Napovedal je kandidaturo za drugi mandat na predsedniških volitvah leta 2024.

Profimedia
Ameriški predsednik Joe Biden

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v videonagovoru, ki ga je objavil na Twitterju in spletni strani svoje kampanje, uradno napovedal kandidaturo za drugi mandat na predsedniških volitvah leta 2024. 80-letni Biden je sporočil, da se v novo tekmo za Belo hišo s sedanjo podpredsednico Kamalo Harris podaja, da bi "dokončal delo".

Kandidaturo je objavil v triminutnem video nagovoru natanko štiri leta po tistem, ko je objavil svojo prvo predsedniško kandidaturo, ki jo je nato leta 2020 ovenčal z zmago proti republikancu Donaldu Trumpu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

46. predsednik ZDA je video nagovor začel z besedo svoboda. "Vsaka generacija ima trenutek, ko se mora aktivno zavzeti za demokracijo, za svoje temeljne svoboščine. Verjamem, da je to naš trenutek. Zato se potegujem za ponovno izvolitev za predsednika Združenih držav Amerike. Pridružite se nam. Dokončajmo delo," je Biden zapisal na Twitterju ob objavi videoposnetka.

V nagovoru je ocenil, da bodo pravica do splava, obramba demokracije, volilna pravica in socialna varnost med najpomembnejšimi vprašanji na volitvah leta 2024. Volivci se bodo morali odločiti, ali bodo naslednji generaciji pustili "več ali manj svobode" in "več ali manj pravic".

"Vsaka generacija Američanov se je soočila s trenutkom, ko je morala braniti demokracijo, se zavzemati za svoje osebne svoboščine, se zavzemati za svojo volilno pravico in državljanske pravice. To je naš trenutek," je dejal.

Spomnil je, da je bilo geslo njegove kampanje leta 2020 "bitka za dušo" ameriškega naroda, in predstavil svoj slogan za leto 2024: "Dokončajmo delo," poroča britanski BBC.