Digitalizacija

V Kremlju so prepričani, da nova zakonodaja ne bo sprožila panike v državi

S.R./STA
14. 4. 2023, 22.20
Posodobljeno: 14. 4. 2023, 22.20
Deli članek:

V Rusiji uvajajo digitalni naborniški sistem, s katerim bodo predvidoma otežili morebitno izogibanje vpoklicu na služenje vojaškega roka, ki se je doslej vročal osebno.

Profimedia
Vladimir Putin

Zakon o vzpostavitvi digitalnega naborniškega sistema je danes podpisal ruski predsednik Vladimir Putin, zakon pa je bil že objavljen na uradnem portalu ruske vlade. V skladu z zakonom, ki ga je ruska duma podprla že v torek, bo nabornikom prepovedano potovati v tujino, po prejemu elektronskega vpoklica pa se morajo zglasiti v naborniškem uradu.

Predsednik odbora za obrambo v ruski dumi Andrej Kartapolov je takrat pojasnil, da nova pravila ne bodo veljala le za mlade nabornike, temveč za vse moške, ki so zavezani služenju vojaškega roka. "Obvestilo o vpoklicu se bo štelo za prejeto od trenutka, ko bo objavljeno na osebnem računu osebe, ki je dolžna služiti vojaški rok," je še dodal.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem poudaril, da so nove spremembe potrebne za izpopolnitev in posodobitev sistema vpoklica v vojsko. Ob tem je dejal, da Rusija ne načrtuje nove mobilizacije rezervistov. Prav tako pa je prepričan, da nova zakonodaja ne bo sprožila panike v državi. Ob tem je vredno spomniti, da Putin lanskega ukaza o delni mobilizaciji doslej ni preklical, številni vojaški analitiki pa ocenjujejo, da se ta vseskozi dogaja v ozadju, saj naj bi oblasti v nekaterih ruskih regijah z njo nadaljevale tudi v prvih mesecih letošnjega leta. 

Moskva je sicer konec oktobra lani zaključila mobilizacijo 300.000 rezervistov za vojno v Ukrajini, pred katero so številni Rusi zbežali v tujino. V začetku meseca je Moskva začela spomladansko naborno kampanjo, v okviru katere je na služenje vojaškega roka vpoklicala približno 147.000 Rusov. Ob tem so oblasti sicer zatrdile, da se noben od vpoklicanih ne bo boril v Ukrajini.