Epidemija groženj

»Jutri bomba v avli!« je bilo zapisano ob smrtni glavi

R.T.
16. 3. 2023, 17.48
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 17.49
Deli članek:

Na šolah na avstrijskem Koroškem se že vse od začetka marca vrstijo grožnje s podtaknjeno bombo. Avstrijski policisti so morali danes posredovati trikrat.

Instagram
»Jutri bomba v avli,« je bilo zapisano na eni od sten v slovenski gimnaziji v Celovcu.

Avstrijska policija je morala v zadnjem obdobju v povezavi z grožnjami z bombo ukrepati že sedemkrat, in sicer na sedmih različnih šolah na avstrijskem Koroške. Na srečo se je doslej vsakič izkazalo, da je šlo za lažni preplah, pri čemer avstrijski organi pregona še ne vedo, ali gre v primeru groženj za delo organizirane in brezvestne mladeži, ali pa za različne osebe, »posnemovalce,« ki jim je ideja na zelniku zrasla zaradi prejšnjih groženj z bombo. Policija se mora zaradi zagotavljanja varnosti na vsako grožnjo seveda odzvati in jo obravnavati z vso resnostjo.

Kot poroča avstrijski Kronenzeitung, so prvo grožnjo z bombo pred tednom dni zabeležili na poklicni šoli v Šentvidu ob Glini (Sankt Veit an der Glan) severno od Celovca. Po navedbah policije je grožnjo nekdo napisal na list papirja, a avtorja še niso izsledili. Poleg bombnih tehnikov so na šoli posredovali tudi pripadniki specialne enote Cobra. Izkazalo se je, da je šlo za potegavščino. Le dva dni pozneje so podobno grožnjo zabeležili na eni od celovških gimnazij, iz katere so morali evakuirati približno 2000 dijakov. Tokrat grožnja ni bila zapisana na list papirja, temveč na steno v toaletnih prostorih. Tudi v tem primeru se je izkazalo, da gre za potegavščino.

Tudi na slovenski gimnaziji

V ponedeljek je bila na vrsti slovenska gimnazija v Celovcu, kjer je nekdo grožnjo prav tako zapisal na steno. Potrebna je bila evakuacija približno 500 dijakov. V sredo so nato podoben incident zabeležili na poklicni šoli v Špitalu ob Dravi (Spittal an der Drau) severozahodno od Beljaka, danes pa znova tri v Celovcu, in sicer na pedagoški fakulteti, poklicni šoli in srednji šoli. V vseh primerih je bila potrebna evakuacija, policisti pa so s pomočjo policijskih psov in bombnih tehnikov še enkrat več ugotovili, da je šlo za lažno alarm.

Instagram
V sredo so grožnjo zabeležili na poklicni šoli v Špitalu ob Dravi.

Da v primeru takšnih groženj ne gre za neškodljive potegavščine, saj lahko avtorje, če jih izsledijo, čaka tudi »kazenski pregon,« prav tako pa morajo pokriti stroške policijske operacije, je po poročanju Kronenzeitung poudarila tiskovna predstavnica policije Waltraud Dullnigg.