Koalicijske stranke enotne

Janša ni uspel z resolucijo o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem

S.R./STA
16. 3. 2023, 16.22
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 20.32
Deli članek:

Koalicijske stranke so danes v DZ enotno nasprotovale predlogu SDS o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem.

S.R. / M24
V državnem zboru je potekala burna razprava.

Resoluciji, o kateri poslanci sicer niso glasovali, so podporo izrazili v poslanski skupini predlagateljev in v NSi, v imenu katere je Jernej Vrtovec spomnil na sporna ravnanja Kremlja znotraj in zunaj meja Ruske federacije.

Franc Breznik (SDS) je na današnji izredni seji DZ sledil strankarskemu šefu Janezu Janši in ponovil navedbe o Rusiji kot državi podpornici terorizma. To po njegovem mnenju nenazadnje dokazujejo tudi smrti številnih aktivistov in opozicijskih politikov v moderni Rusiji, v kontekstu vojne pa je spomnil na napade ruskih sil, katerih tarča so izključno civilni infrastrukturni objekti.

Jernej Vrtovec (NSi) je ob tej priložnosti spomnil na dogodke izpred več kot 30 let, ko je v Sloveniji potekala vojna, ter dodal, da bi ravno zaradi tega Slovenija morala slediti sedmim državam EU, katerih parlamenti so doslej sprejeli podobne resolucije. Izrazil je prepričanje, da bodo do takšne sklepa prišli tudi poslanci drugod po uniji.

Ob tem je spomnil na sporna ravnanja ruskih oblasti ne zgolj v Ukrajini, pač pa tudi znotraj njenih meja v Čečeniji ter v Gruziji, Siriji in Maliju, s čimer je osvetlil vojaške operacije ruske vojske in z njo povezanih paravojaških skupin v 21. stoletju.

V nasprotju z enotnim pristopom EU

Damijan Zrim (SD) je ponovil navedbe zunanje ministrice Tanje Fajon, da Slovenija že ustrezno pomaga Ukrajini, in zavrnil predlog resolucije. Po njegovih besedah so tudi nekateri parlamenti v državah članicah EU takšne pobude že zavrnili. Dodal je, da je takšna resolucija v nasprotju z enotnim pristopom EU in Nata v zvezi z vojno v Ukrajini. Prav tako je ponovil stališče vladnih strank, da sploh ni pravne podlage za takšno resolucijo.

Po mnenju Nataše Sukič (Levica) je bilo obsodb ruske invazije v Ukrajini dovolj, prav tako pa je opozorila, da bi opredelitev dejanj Rusije v Ukrajini za terorizem pomenila zmanjšanje odgovornosti agresorja. "Ne gre za terorizem, gre za vojno," je poudarila in pozvala k aktivnemu zavzemanju za čimprejšnji sklic mirovne konference o Ukrajini.

SDS je očitala zlorabo vojne v Ukrajini za "notranjepolitično obračunavanje", ob tem pa izrazila prepričanje, da bi potemtakem morali sprejemati tovrstne resolucije z obsodbami že ob invazijah na Afganistan ali Irak.

Dušan Stojanovič (Svoboda) je dejal, da bodo podprli vsak predlog miru, ki ga bo podprla Ukrajina. S predlagano resolucijo pa bi po njegovem mnenju DZ storil ravno nasprotno in zaprl vrata pogovorom, saj da se "s teroristi ne pogaja". Predlagateljem je očital populizem in dodal, da resolucija po njegovem prepričanju uvaja nepravično kolektivno kaznovanje ruskega, z eskalacijo konflikta pa posledično tudi ukrajinskega naroda.