Številne neznanke

V Račah iz Petrolovega skladišča iztekla večja količina dizelskega goriva

J.V.
16. 3. 2023, 17.00
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 18.17
Deli članek:

Kolikšne količine so iztekle, ni znano, kot tudi ne, kaj se zgodilo.

Sašo Bizjak/Večer
Nesnago je ustavila nova biološka čistilna naprava.

Iz Petrolovega skladišča v Račah je iztekla večja količina naftnih derivatov. Nevarne snovi je zadržala biološka čistilna naprava. Podrobnejša pojasnila, kako se lotiti sanacije in kakšna je škoda, bodo na voljo po analizah strokovnih služb, inšpekcije in vodovarstvenikov, poroča Večer.

"Pri izvedbi rednih jutranjih monitoringov na čistilni napravi so upravljavci ugotovili večjo prisotnost naftnih derivatov. Jaz sem poklical na 112 in tako smo obvestili Regijski center za obveščanje, nato je stekel celoten protokol.​ ​Ugotovili smo, da gre za naftni derivat večjih količin. Pristopili smo k sanaciji s poklicno gasilsko enoto. V tem času so nas kontaktirali iz skladišča goriv Petrola v Račah, da so imeli nek neljubi dogodek in da če bi preverili, kaj se dogaja na čistilni napravi. Mi smo že vedeli, kaj se dogaja, le povzročitelja nismo poznali. Ponudili so nam pomoč pri sanaciji, ki smo jo sprejeli. In z ustreznimi vozili prečrpavamo naftni madež," je za Večer pojasnil Sebastijan Soršak, podžupan v funkciji župana občine Rače-Fram.

Pri Petrolu pa so na Večerovo poizvedovanje odgovorili, da je na lokaciji Skladišča naftnih derivatov Rače včeraj, 15. marca v popoldanskih urah, prišlo do politja dizelskega goriva. Kolikšne količine so iztekle, niso odgovorili, kot tudi ne, kaj se zgodilo. V Račah se sicer skladiščijo neosvinčeni motorni bencini, dizelsko gorivo, ekstra lahko kurilno olje in aditivi.

Večer
Petrolovo skladišče v Račah.

"Takoj po prepoznanem dogodku smo pristopili k reševanju nastale situacije, aktivirane so bile ekipe za neprekinjeno poslovanje, steklo je obveščanje skladno z zakonodajo. O dogodku smo obvestili tudi regijski center za obveščanje in pristojne inšpektorje. Reševanje in sanacija dogodka po pravilih stroke poteka že od včeraj. Na lokaciji so prisotne vse pristojne interne in zunanje službe. Jutranje ugotovitve so nakazale možnost prehajanja derivata izven Petrolovega skladišča, zato smo o tem nemudoma obvestili tudi predstavnike občine. O obsegu morebitne škode na okolje je v tem trenutku preuranjeno sklepati," so pojasnili in dodali: "Razmere so že od začetka prepoznanega dogodka pod nadzorom, skladišče obratuje normalno."

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, so se madeži naftnih derivatov na površju bazenov tamkajšnje čistilne naprave pojavili nekaj minut pred pol deveto uro dopoldne. Delavci pooblaščenega podjetja, ki so jim pomagali mariborski gasilci, so prečrpali deset kubičnih metrov mešanice nafte in vode iz bazenov čistilne naprave, nafto pa odstranili z vpojnimi črevesi in pivniki ter ustvarili vpojno prepreko na samem izpustu vode iz čistilne naprave v potok.