Na 16. obletnico umorov

Evtanazirali mamo, ki je svojim petim otrokom prerezala vratove

R.T.
3. 3. 2023, 08.34
Posodobljeno: 3. 3. 2023, 08.51
Deli članek:

Pokončala je svoje štiri hčerke in sina, ker se je počutila ujeto.

Profimedia
Psihiatrična bolnišnica, v kateri se je zdravila

V Belgiji so v torek evtanazirali Genevieve Lhermitte, ki je pred 16 leti v mestu Nivelles prerezala vratove svojim petim otrokom. 56-letnica je tako preminila ravno na 16. obletnico umorov. Pokopali so jo v sredo.

Na dosmrtno zaporno kazen so jo obsodili leta 2008, leta 2009 pa so jo premestili v psihiatrično bolnišnico.

Lhermitte je na dan umorov, ko je bil njen mož Bouchaib Moqadem v Maroku na obisku pri starših, v supermarketu ukradla dva noža, nato pa doma pripravila kosilo. Ko je zaklenila vhodna vrata, se je takrat 40-letna lotila umorov. Pozneje je na sodišču dejala, da se je počutila ujeto z otroki. "Možu sem dala sina in ga ubila. Po lastni krivdi sem ostala brez otrok. Tega si nisem zaslužila. Trpela bom do konca svojih dni – to je moja kazen."

Umrli so otroci Yasmine (14), Nora (12), Myriam (10), Mina (7) in Mehdi (3). Preiskovalci so jih našli v njihovih posteljah, nekateri so ob sebi imeli plišaste igrače. Po njihovi smrti se je ločila od moža.

Belgija zakonodaja omogoča evtanazijo ne le tistim, ki jih mučijo neznosne fizične bolečine, ampak tudi psihološke. Oseba se mora zavedati svoje odločitve, svojo namero pa mora biti zmožna izraziti na način, ki je razumen. V primeru 56-letnice je bilo zbranih tudi več strokovnih mnenj.

Kot ugotavlja belgijska psihologinja Emilie Maroit, je v primeru Lhermitte najverjetneje šlo za simbolno dejanje. Sploh upoštevaje, da je po umorih zabodla tudi sebe, a je preživela.

56-letnica je redno obiskovala psihiatra; leta 2010 je vložila civilno tožbo zoper bivšega psihiatra, češ da bi lahko preprečil umore, če bi naredil več. Zahtevala je tri milijone evrov. Po 10 letih je sodno bitko, v kateri ni bila uspešna, opustila.

Po poročanju belgijskih medijev je Lhermitte umrla v bolnišnici Leonard de Vinci v Montigny-le-Tilleul. Samomor naj bi sicer poskušala storiti tudi leta 2021.

Lani so v Belgiji evtanazirali 2966 ljudi, kar je 10 odstotkov več kot leta 2021. Najpogostejši razlog zanjo je rak.