Bahmut

Vodja plačancev Wagner: "Napredek ni tako hiter, kot bi si želeli"

S.R./STA
16. 2. 2023, 18.29
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 18.29
Deli članek:

Ruskim silam po pol leta poskusov še vedno ni uspelo zavzeti ukrajinskega mesta Bahmut. V to ofenzivo so večino svojih moči usmerili tudi plačanci paravojaške skupine Wagner, ki pa v zadnjem obdobju nekoliko izgublja svojo moč.

Profimedia
Jevgenij Prigožin

Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes ocenil, da bodo mesto Bahmut zavzeli šele marca ali aprila. Rusija poskuša porušeno industrijsko mesto Bahmut obkoliti in zavzeti pred 24. februarjem, prvo obletnico ruskega napada na Ukrajino. Gre za najdaljšo ofenzivo na kakšno od ukrajinskih mest od začetka invazije na Ukrajino in ključen vojaški cilj Moskve. A bi šlo v primeru zavzetja le za taktično zmago z ogromnimi izgubami, s strateškega vidika pa ne bi pomenilo velikega preboja, saj se lahko ukrajinske sile umaknejo na višje ležeče in dobro zaščitene položaje, kje lahko postavijo novo obrambno črto. Zmaga bi imela po ocenah vojaških analitikov zgolj simboličen pomen.

Prigožin, ki je blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je v video posnetku, ki ga je objavil na spletu, ocenil, da bodo mesto zavzeli šele spomladi in da bi mu za zavzetje morali prekiniti vse oskrbovalne poti. "Napredek ni tako hiter, kot bi si želeli," je dodal. V drugem posnetku, v katerem je izpostavil nesoglasja z rusko vojaško hierarhijo, je okrivil "pošastno vojaško birokracijo", da Bahmuta niso zasedli že konec lanskega leta, kot tudi za vsakodnevne ovire, ki jim jih postavljajo.

Prigožin je rusko vojsko v preteklosti že obtožil, da skuša "ukrasti" zmage Wagnerju, kar je znak njegovega naraščajočega vpliva in možnosti nevarnih razprtij v Moskvi. Prigožin je še menil, da bo dejstvo, da Wagner ne more več novačiti ruskih zapornikov v zameno za amnestijo, vplivala na paravojaško skupino. "V nekem trenutku se bo zmanjšalo število enot in posledično obseg nalog, ki jih želimo opraviti," je dejal.