Obeta se sodelovanje

Jasnič o paktu Desusa z Gibanjem Svoboda: Ne združitev, temveč partnerstvo

S.R.
16. 2. 2023, 17.41
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 22.50
Deli članek:

Predsednik Desusa Ljubo Jasnič je po seji izvršnega odbora dejal, da imajo mandat za sodelovanje z Gibanjem Svoboda, v kolikor bi prišlo do dokončnega dogovora, a želijo pri vprašanjih, povezanih s težavami upokojencev, sodelovati kot samostojna stranka in enakopraven partner.

Jurij Kodrun / M24
Predsednik Desusa Ljubo Jasnič.

Izvršni odbor stranke Desus je na današnji seji med drugim obravnaval tudi vprašanje priključitve stranke h Gibanju Svoboda, o čemer smo že poročali. Pojavile so se namreč informacije, da utegne tudi Desus kreniti po poti nekdanjih strank LMŠ in SAB, ki sta se po zadnjih državnozborskih volitvah združili s stranko Roberta Goloba. Kot nam je včeraj pojasnil predsednik Desusa Ljubo Jasnič, do današnje seje ni bilo še nič dorečenega, v razpravo o tej temi pa da bo vključeno širše članstvo.

Sodelovanje, ne združitev

Jasnič nam je po današnji seji izvršnega odbora nadalje pojasnil, da so imeli danes na mizi ponudbo Gibanja Svoboda in so o njej razpravljali. Po njegovih navedbah je večinsko mnenje izvršnega odbora takšno, da je ponudba, kar zadeva vsebino na področju »upokojencev, njihovih socialnih problemov, pokojnin in zdravstva, popolnoma sprejemljiva.«

Ob tem je poudaril, da se ne dogovarjajo o združitvi obeh strank, temveč si želijo na tem področju sodelovati kot »enakopraven partner,« torej kot samostojna stranka. Izvršni odbor jim je tako podelil mandat, da pride do tega sodelovanja, v kolikor bo takšen dogovor sklenjen, kar po Jasničevih besedah pomeni, da bodo njihovi strokovnjaki sodelovali pri vseh ključnih vprašanjih, povezanih s težavami upokojencev, s katerimi se bo Golobova vlada spopadala v tem mandatu, vključno s pripravo pokojninske reforme. »Skratka, zadovoljni smo, vendar želimo sodelovati kot enakopraven partner ter z vsemi svojimi močmi, izkušnjami in znanjem pomagati, da se rešijo problemi, ki tarejo upokojence,« je še enkrat poudaril predsednik Desusa.

V Gibanju Svoboda so sicer nedavno začeli postopek ustanovitve tako imenovane seniorske organizacije. Kot so v torek zapisali v izjavi za javnosti, bodo s tem starejši dobili še dodatno priložnost za sodelovanje pri oblikovanju politik, povezanih z upokojenci. To bo po njihovih navedbah omogočilo »še lažje in hitrejše izvajanje projektov, pomembnih za izboljšanje položaja starejših.«