Redkost

VIDEO: Ognjena krogla razžarila nebo nad Evropo

R.T.
13. 2. 2023, 09.00
Posodobljeno: 13. 2. 2023, 09.14
Deli članek:

To je šele sedmič, da so astronomi zaznali meteorit, preden je vstopil v atmosfero našega planeta in se spremenil v ognjeno kroglo.

Zajem zaslonske slike
Ognjena krogla nad francosko prestolnico

Ne ravno največji asteroid je v Zemljino atmosfero vstopil nad Veliko Britanijo, potem ko ga je observatorij GNIOP KHK odkril včeraj, približno sedem ur pred njegovim prihodom. Poimenovali so ga Sar2667, velik pa je bil en meter. Kruti konec je storil nekje nad Normandijo.

Ognjena krogla je bila videna tudi iz Pariza; takih dogodkov je na leto več, a se le redko zgodi, da jih astronomi lahko vnaprej napovejo – to je šele sedmič v zgodovini.

Tudi nad Slovenijo

Padec meteorita je leta 2020 zaznala tudi državna mreža potresnih opazovalnic. Eksplozijo meteorita nad Slovenijo, na višini okoli 30 kilometrov, pa so takrat čutili tudi na Hrvaškem, in sicer na območju Reke, Karlovca in Zagreba.

V eksploziji ni zgorel celoten meteorit, temveč so njegovi delci padli na tla. Eksplozija je bila primerljiva s tisto v okolici ruskega Čeljabinska leta 2013, le da za zdaj ne kaže, da bi tokrat prišlo do poškodb ljudi ali gmotne škode.